UTRIKES. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra åker nästa vecka till Israel och Palestina. Syftet med resan uppges vara att “förbättra relationen” mellan Sverige och Israel.

Kinberg Batra

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Efter att den rödgröna regeringen erkände Palestina som stat samt Margots Wallströms kritik mot Israel har relationen med Sverige varit skakig. Vilket sedan ledde till inreseförbud för Wallström till Israel.

I nästa vecka åker Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till Israel och även Palestina. Målet med resan, som är Kinberg Batras första resa till regionen, uppges vara att knyta kontakter och relationer på hög nivå samt även att försöka “förbättra relationen” mellan Israel och Sverige.

Allianspartierna har tidigare riktat stark kritik mot Wallström för hennes förhållningssätt och uttalanden om Israel. Vilket enligt Kinberg Batra lett fram till att relationerna länderna emellan inte fungerar.

Kinberg Batra har talat med Wallström och informerat henne om det stundade besöket. Under resans gång är det inplanerat att Kinberg Batra ska träffa både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Palestinas premiärminister Rami Hamdallah.

— Det kan bara bli bättre utifrån där vi är nu. Ingenting blir bättre om man inte talar med varandra. Jag tycker det är viktigt att kunna ha kontakt med både Israel och Palestina, både nu och under nästa regering, säger Kinberg Batra.

Tidigare var Kinberg Batra kritisk till den rödgröna regeringens erkännande av Palestina som stat men anser nu att frågan är färdigdiskuterad. Det är något som gäller och vi måste lägga det bakom oss nu menar Kinberg Batra.

För att få lite hjälp och vägledning innan resan har Kinberg Batra varit i kontakt med två personer som arbetar med att “förebygga hat och fördomar”. Judinnan Petra Kahn Nord från Judiska ungdomsförbundet och muslimen och samhällsdebattören Siavosh Derakhti.

— Jag har fått upp ögonen för deras arbete i Sverige där de har gjort stora insatser mot hat och för förståelse. De rekommenderade mig att besöka Seeds of Peace i Jerusalem. Det ska jag försöka göra. Där jobbar de just med ungdomar för att överbrygga motsättningar och hat som finns i dag. Det börjar ju alltid med ungdomar och där kan man göra stor nytta, säger Kinberg Batra.

Källa:
AKB inför resa: ”Relationerna med Israel måste bli bättre”


  • Publicerad:
    2016-09-03 15:20