POLITIK. Efter att utrikesministern menat att bland annat situationen i det ockuperade Palestina kan ligga bakom radikaliseringen hos unga araber har Israel riktat hård kritik mot Sverige.

wallstrom

Margot Wallström.

Den socialdemokratiska regeringen ligger inte i god jord hos israelerna efter att man erkänt staten Palestina. Nu rasar Israel igen efter att utrikesminister Margot Wallström menat att situationen i Palestina kan vara en av orsakerna till att unga araber radikaliseras.

— Man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld, sade Wallström i en intervju efter terrordådet i Paris.

Trots att hon inte nämnde Israel under intervjun väcktes starka reaktioner och man kallade upp Sveriges ambassadör till utrikesdepartementet. Frågan uppges nu vara avklarad men Wallström kan inte svara på hur relationen mellan Sverige och Israel ser ut just nu.

— Israel upprörs över allt vi gör så det är inte för oss att svara på. Utan det får Israel svara på, säger ministern.

Folkpartiets ledare Jan Björklund är även han kritisk till Wallströms uttalande och menar att ministern har ett ont öga till Israel.

— Utrikesministerns inställning till Israel är väl känd, men det hade väl varit ett lämpligt tillfälle att inte koppla ihop Israel med det som skedde, menar Björklund.

Statsminister Stefan Löfvén ser kritiken som ogrundad och menar att resonemanget som Wallström för är en del av en diskussion som måste föras.

— Hon för ett långt och riktigt resonemang om vad som skapar terrorism och att människor dras till sådana här rörelser. Det är inte kopplat till kritik mot Israel. Det är en legitim diskussion, säger han.

Källa:
Wallström: Israel upprörs över allt


  • Publicerad:
    2015-11-17 19:00