VÄRLDEN. Svenska FN-delegationens hårt kritiserade kandidatur till FN:s säkerhetsråd har kantats av skandaler och har en prislapp på 22 miljoner kronor. Idag avgörs det vilket land som möjligen kommer få mer att säga till om i världen.

Margot Wallström (S).

Margot Wallström hoppas att hennes bjudresor, betalade med biståndspengar, till företrädare för flertalet u-länder kommer att bära frukt. Bland annat har hon besökt Mikronesien i västra Stilla havet, med 400 000 invånare, för att ragga röster.

Regeringen har lagt stora resurser på att knipa en plats i FN:s säkerhetsråd och idag avgörs det. Svenska FN-delegationens hårt kritiserade kandidatur till säkerhetsrådet har en prislapp på 22 miljoner kronor och har kantats av skandaler.

Bland annat har det använts flera miljoner i form av biståndspengar ur Dag Hammarskjölds minnesfond för att bjuda 27 FN-ambassadörer från fattiga u-länder och önationer på en gratisresa till Sverige. Alla ambassadörer som bjöds på resan innehar rösträtt angående platsen i säkerhetsrådet. Tilltaget KU-anmäldes.

Konkurrensen är stenhård, men utrikesminister Margot Wallström är hoppfull. Italien, Nederländerna och Sverige tävlar om de två tillfälliga platserna i FN:s säkerhetsråd mellan 2017 och 2018.

– Det här är ju av svenskt egenintresse. Men också för att vi är internationalister och tror att det här samarbetet verkligen behövs i den oroliga tid vi lever i, säger utrikesministern.

Ann-Marie Ekengren är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, hon säger att Sverige försöker spela på historiskt arv och pratar om solidaritet från Palme-tiden. Trots att de fem stora länderna i FN har vetorätt, så säger hon att det kan finnas chans för Sverige.

– Det handlar om att bygga en identitet av att man är en spelare som har inflytande i världen. Det hoppas man ju givetvis att det ska omvandlas till reellt inflytande i andra sammanhang, säger hon.

Idag ska det alltså avgöras vilket land som lyckas knipa de två åtråvärda platserna i säkerhetsrådet. Det återstår att se om de 22 miljonerna som Sveriges regering lagt på den, till stora delar hemliga kampanjen med resor till alla världens hörn, kommer ge utdelning eller ej.

Källor:
Regeringens miljonsatsning – för en plats i säkerhetsrådet
Idag avgörs om Sverige får plats i FN:s säkerhetsråd


  • Publicerad:
    2016-06-28 11:41