UTRIKES. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är förbannad och anledningen till detta är för att Sveriges utrikesminister Margot Wallström ska ha sagt att Israel håller på med ”utomrättsliga avrättningar”.

Under en debatt om spänningarna mellan palestinier och israeler i riksdagen i fredags tog utrikesminister Margot Wallström avstånd från den senaste tidens knivattacker mot israeler samtidigt som hon sade att Israel har rätt att ”försvara” sig. Wallström nämnde också att Israel håller på med ”utomrättsliga avrättningar” vilket fick Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att se rött.

Netanyahu fördömde Wallströms uttalanden och kallade dem för ”skandalösa”. Men han gick längre än så. Netanyahu påstod att Wallström förväntar sig att israeler ska blotta sina strupar och låta sig huggas av palestinier bara för att hon fördömde Israels utomrättsliga avrättningar.

— Det verkar som att hon förväntar sig att Israels medborgare ska blotta sina strupar för de som försöker att hugga dem. Det kommer inte att hända, och vi kommer att fortsätta att skydda israeliska medborgares liv, påstod Netanyahu.

Av den orsaken att Wallström riktade kritik mot Israel så finns nu risken för att Sveriges regering kan stängas ute från framtida fredsförhandlingar mellan Israel och Palestina. Detta förutspår Israels vice utrikesminister Tzipi Hotovely som till och med går så långt som att påstå att Sverige har ärekränkt Israel.

— Sverige har passerat alla röda linjer i relationen med Israel. Det här är ärekränkning av Israel och uttalandena distanserar Sverige från ledet av upplysta nationer som kan delta i dialogen om rättigheter i regionen, påstår Hotovely som verkar anse att alla som riktar kritik mot den judiska staten Israels beteende inte kan räknas som ”upplysta” nationer.

Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö förnekar att hon ska ha sagt att Israel sysslar med utomrättsliga avrättningar. Istället ska hon ha sagt att ”svaret på våldsamma attacker måste vara rimlig och att man i största möjliga mån måste skydda civilas liv”. Wirkensjö säger att utrikesministerns uttalande gällde båda sidorna och inte enbart Israel.

Källa:
Netanyahu: Skandalöst, Wallström


  • Publicerad:
    2015-12-06 19:05