INRIKES. Idag meddelade utrikesminister Margot Wallström att hon avgår. Avslöjandet kom på hennes Facebook där hon i ett inlägg skriver att hon vill umgås mer med sin familj.

Margot Wallström avgår. Skärmbild: Youtube.

Utrikesminister Margot Wallström meddelade idag via ett inlägg på Facebook att hon avgår.

I inlägget berömmer Wallström sig av att hon varit med och spelat i ”den högsta utrikespolitiska ligan” där Sverige varit ”första land i världen som lanserade en feministisk utrikespolitik”.

Statsminister Stefan Löfven (S), kommer att vid riksdagens öppnande på tisdag ge besked om vem som tar över.

— Med Wallström som utrikesminister har Sverige mött stor respekt och uppskattning runt om i världen, kommenterade Löfven beskedet.

Wallström kom in i riksdagen första gången år 1979. Hon utsågs till utrikesminister 2014 när Löfven blev statsminister. Hennes tid som utrikesminister har kantats av flera kontroverser.

I januari 2016 kallade hon upp den saudiske ambassadören i Sverige för att protestera mot den offentliga piskningen av bloggaren Raif Badawi.

– Här så måste man ju protestera mot det som är närmast medeltida metoder, förklarade Wallström då.

Wallström hamnade på nytt i blåsväder i början av 2016 när det kom fram att hon betalade 32 kronor till Kommunal i hyra för en lägenhet i Stockholms innerstad.

I augusti uppmärksammades att Wallström tog emot Irans utrikesminister utan att skaka hand med honom. Hon kritiserades då av bland annat Ebba Busch Thor för att ha ”krusat för en representant för en av världens mest kvinnoförtryckande regimer”.

Källa:
Margot Wallström avgår


  • Publicerad:
    2019-09-06 16:05