ISRAELKRITIK. I en FN-rapport som presenterades på måndagen varnar organisationen för ökande antisemitism och kritiserar den Israelkritiska BDS-rörelsen.

Ahmed Shaheed, FN:s specialrapportör för religionsfrihet, varnar för antisemitism. (Skärmbild).

I en rapport som presenterades på måndagen varnar Ahmed Shaheed, FN:s specialrapportör för religionsfrihet, för att antisemitismen i världen ökar. Han kritiserar också den Israelkritiska BDS-rörelsen (bojkott, desinvesteringar och sanktioner).

I rapporten skriver Shaheed att han är ”oroad över den växande användningen av antisemitiska troper bland vit makt-grupper, inklusive nynazister och medlemmar i radikala islamistiska grupper”. Troper är uttryck som förändrar ordens vanliga mening till något annat.

Vidare skriver Ahmed Shaheed att det handlar om ”slagord, bilder, stereotyper och konspirationsteorier menade att stimulera och motivera fientlighet, diskriminering och våld mot judar”.

Som ett led i kampen mot antisemitismen menar Ahmed Shaheed att FN:s generalsekreterare bör inrätta en tjänst på hög nivå med ansvar för att samtala med judiska samhällen över hela världen, samt att övervaka antisemitism.

Shaheed försvarar rätten till bojkott, men betonar samtidigt att ”uttryck som bygger på antisemitiska troper eller stereotyper, förkastar Israels existensberättigande eller förespråkar diskriminering av judiska individer på grund av deras religion, bör fördömas”.

Rapporten riktar också kritik mot vad den kallar ”vänster-antisemitism”, det vill säga grupper med antirasistiska eller antiimperialistiska åsikter som använder ett antisemitiskt språk i sin ilska mot Israel.

Israels FN-ambassadör Danny Danon berömmer rapporten och säger enligt Jerusalem Post:

— Påståendet att BDS-rörelsen uppmuntrar antisemitism är ett viktigt FN-uttalande.

Ahmed Shaheed, som tidigare haft rollen som FN:s utsände rapportör för att granska tillståndet för de mänskliga rättigheterna i Iran, har av den iranska regeringen anklagats för att vara ”agent för Sionistregimen och för CIA”.

Källor:
UN REPORT ALARMED BY GROWING ANTISEMITISM, CRITICIZES BDS
UN’S HUMAN RIGHTS MONITOR IS A MOSSAD SPY, IRAN ALLEGES


  • Publicerad:
    2019-09-26 09:15