JUDISK MAKT. ”För att ta reda på vem som styr över dig behöver du endast fråga dig vem du inte får kritisera”, stod det på memen där en hand med en Davidsstjärna krossade hårt arbetande människor. När Hollywoodstjärnan John Cusack delade den på Twitter fick han också reda på att man inte alls får kritisera judisk makt offentligt.

John Cusack. Foto: Brave New Films (CC-BY 2.0).

Vilda anklagelser om antisemitism riktades nyligen mot Hollywoodskådespelaren John Cusack, efter att han twittrat en bild där en hand med en så kallad Davidsstjärna krossar hårt arbetande människor, följt av det berömda citatet: ”För att ta reda på vem som styr över dig behöver du endast fråga dig vem du inte får kritisera”.

Enligt den judiska nyhetsbyrån Jewish Telegraph Agency är citatet populärt bland antisemiter och nazister, medan Cusack inledningsvis bedyrade att det endast var en kommentar över hur Israel behandlar palestinier.

Skärmbild: Twitter. Klicka för förstoring.

Men detta dög inte för judisk makt-rörelsen, som pressade Cusack att till slut erkänna att bilden var antisemitisk, kalla det hela för en ”slarvig feltweet” och därmed ta tillbaka sin kritik mot Israel. Han kom även att radera ytterligare fem tweets där han tidigare försökt att försvara postandet av memen.

”Som en reaktion på palestinska mänskliga rättigheter under israelisk ockupation, en fråga som berör alla som kämpar för rättvisa, tweetade jag, och sedan snabbt raderade, en bild som är skadlig för både judiska och palestinska vänner, och för det ber jag om ursäkt”, skriver han nu i ett uttalande. ”Bilden föreställde en blå Davidsstjärna, vilket jag associerade med Israel då deras flagga har samma färg och form. Jag känner till att stjärna i sig är djupt betydelsefull för judar oavsett vart de står rörande Israels attack på palestinier”, fortsätter han uttalandet.

I en kommentar till Cusacks agerande skriver den judiske Tablet-skribenten Yari Rosenberg att det inte är acceptabelt under det nuvarande året:

John Cusack twittrade något uppenbart antisemitiskt och trodde att det bara var anti-Israel […] Det faktum att en kändis år 2019 helt öppet kan dela antijudiska grejer som detta och genuint tro att det är politiskt okej säger en hel del om varför Israel blev en nödvändighet och fortsätter att vara det.

Källa:
Actor John Cusack tweets and then apologizes for anti-Semitic image


  • Publicerad:
    2019-06-26 21:00