JUDISK MAKT. Palestinska folkets förening i Uppsala visade upp en skylt som föreställde Benjamin Netanyahu med blod rinnande från munnen och en Davidsstjärna i pannan. Nu har Uppsala kommun dragit in bidragen.

Bild från Palestinska folkets förening i Uppsala på Facbook.

Vid en bred demonstration i Uppsala för ett fritt Palestina, som Palestinska folkets förening anordnade, talade bland andra vänsterpartisten Torbjörn Björlund, kommunfullmäktigeledamot och tidigare riksdagsledamot, svenska Ship to Gazas ordförande Jeannette Escanilla och socialdemokraten Lisa Pelling.

Det som dock snabbt ifrågasattes var att flera av deltagarna visade upp en skylt som föreställde Benjamin Netanyahu med blod rinnande från munnen och en Davidsstjärna i pannan lutad över ett gråtande palestinskt barn. Ovanför stod texten: ”Kan inte få nog”.

Flera kommunpolitiker i Uppsala gick i taket. Centerpartiets Mattias Johansson tog initiativ och väckte frågan i arbetsmarknadsnämnden.

— Det är oacceptabelt den här typen av budskap och aktioner tolereras vid en manifestation. Uppsala kommun ska inte finansiera rasism och antisemitism, sa Johansson.

Sedan var bollen i rullning.

Kristdemokraternas kommunalråd Jonas Segersam anmälde Palestinska folkets förening till Liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan, som är ordförande i arbetsmarknadsnämnden, genom att ifrågasätta deras rätt till föreningsstöd från kommunen.

— Ska verkligen Uppsalabornas skattepengar gå till föreningar som sprider uråldrig antisemitisk propaganda? frågade Segersam.

— Vi såg bilderna i efterhand och kände att det här måste vi agera på. Alla som kan sin historia förstår den historiska kopplingen till antisemitismen. Vi kan inte acceptera detta, och måste markera, svarade Hassan via pressen.

Arbetsmarknadsnämndens arbetsutskott har nu kommit fram till att kommunens stöd på runt 40 000 kronor ska dras in för den palestinska föreningen. I ett pressmeddelande förtydligar Hassan: ”Den berörda föreningen har inte levt upp till kommunens bidragskriterier och därför avslår vi deras ansökan”.

Palestinska folkets förening i Uppsala måste nu visa en åtgärdsplan om hur de arbetar med demokratiska värderingar och mot antisemitism.

— Det är viktigt att bidragsutbetalningar baseras på grundläggande demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter, säger Lena Winterbom, direktör för arbetsmarknadsförvaltningen.

Hur kritik mot Israels premiärminister Netanyahus politik kan innebära antisemitism mot alla judar förklarar dock ingen av lakejpolitikerna.

Källa:
Rätt att dra in bidraget


  • Publicerad:
    2019-06-06 20:30