UTRIKES. Kravaller utbröt i Gamla staden i Jerusalem på söndagen när judar för första gången på många år tilläts be på Tempelberget under den muslimska fastemånaden ramadan.

Tempelberget i Jerusalem. Foto: Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0.

Många människor häpnade över att myndigheterna släppte in judiska besökare till Tempelberget i den arabiska östra delen av Jerusalem bara dagar före högtiden Eid al-fitr, som avslutar ramadan.

Judiska extremnationalister är missnöjda med att judar inte tillåts att be på Tempelberget sedan det brittiska styret på 1940-talet, eftersom detta anses för provocerande mot palestinierna.

De ultraortodoxa judarna är dessutom ursinniga över att muslimerna har tillåtits inreda och inviga en ny moské under Gyllene porten, en av Gamla stadens ingångar.

Flera hundra judiska aktivister samlades i det omstridda området mellan Klippmoskén och al-Aqsamoskén på söndagen, vilket omedelbart möttes av stenkastning från palestinska demonstranter. Polisen svarade med tårgas, vattenkanoner och gummikulor.

Både Hamas och Islamiska jihad, de mest militanta palestinska rörelserna, lovar trappa upp motståndet om Israel vanhelgar ramadan.

Samtidigt dödades sju shiamilismän under israeliska flygräder mot den syriska militärbasen al-Kiswah söder om huvudstaden Damaskus, som redan angripits av Israel flera gånger denna månad.

Politiska bedömare anser att båda händelserna är ett sätt för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att blidka och visa styrka för de judiska extremnationalisterna, vars ögon han har på sig inför nyvalet i september.

Källa:
Kravaller när judar besökte Tempelberget under ramadan


  • Publicerad:
    2019-06-02 23:45