TERRORSTATEN ISRAEL. IDF:s personalchef erkänner att rebeller i Syrien beväpnats för att bekämpa al-Assads regering.

Gadi Eisenkot.

Gadi Eisenkot som har varit den israeliska försvarsmaktens (IDF) personalchef under de tre senaste åren och går i pension om några dagar, erkänner det som ”antisemitiska” röster och mindre cirkulerade massmedier har hävdat i flera år: Israel har beväpnat rebellstyrkor i Syrien för att kriga mot landets regeringsstyrkor.

Rebellerna har beväpnats för att kunna utöva ”självförsvar”, säger Eisenkot.

I september kom rapporter om att Israel försåg minst tolv rebellgrupper i södra Syrien med pengar och vapen. Gruppernas ledare har fått pengar för att kunna köpa vapen på svarta marknaden. Utöver finansiering av själva grupperna, har varje rebell personligen fått 75 dollar i ”lön” per månad.

Rebellerna har också av Israel förväntats hålla de av Israel ockuperade Golanhöjderna rena från fiender, såsom Hizbollah och iranska proxystyrkor.

Inom ramen för operation ”Goda grannen”, som pågick mellan juni 2016 och november 2018, hjälpte Israel öppet rebellerna i Syrien. Under tiden har man dock sagt att hjälpen endast har varit ”humanitär” i form av sjukvård och underhåll. Rebellerna och deras familjer fick sjukhusvård, försågs med 1 524 ton mat, 250 ton kläder, 947 520 liter bränsle och stora mängder mediciner och annan sjukvårdsutrustning.

Den israeliska tidningen Jerusalem Post publicerade i sin nätupplaga en rapport där IDF bekräftade att de beväpnar rebeller i Syrien, men artikeln försvann snabbt från hemsidan. Arméns censor hade krävt att den plockades bort av ”säkerhetsskäl”.

Även före operation ”Goda grannen” har Israel samarbetat med rebellstyrkorna. En tidigare befälhavare inom IDF, Gershon Hacohen, berättade i november 2018 att den tidigare försvarsministern Moshe Ya’alon hade haft personliga möten med en rebellstyrka. Hacohen berättade inte när detta skedde, men Ya’alon var försvarsminister mellan 2013 och maj 2016, alltså tills precis innan den officiella delen av operation Goda Grannen lanserades.

Nyligen erkände Eisenkot också att Israel har bombat i Syrien nästan dagligen under flera års tid, och att de bara under 2018 fällde 2 000 bomber över landet. Detta i samband med en långsiktig militär kampanj mot mål i Syrien.

Det var Israels premiärminister Benjamin Netanyahus regering som i januari 2017 gav grönt ljus för expansionen av krigföringen, säger Eisenkot.

Källor:
After years of speculation, IDF chief admits Israel supplied Syrian rebels with weapons
Netanyahu to Iran: Get out of Syria fast, we won’t stop attacking


  • Publicerad:
    2019-01-15 11:30