UTRIKES. Under natten till måndagen genomförde Israel en intensiv attack mot iranska mål i Syrien med kryssningsrobotar. Det ovanliga är att den israeliska armén skrytsamt bekräftade attacken.

Klicka för större bild.

Syriska statliga nyhetsbyrån Sana uppger att Israel under natten mot måndagen har genomfört en intensiv attack genom flera vågor av kryssningsrobotar, men att landets luftförsvar skjutit ned de flesta fientliga mål. Invånare i Syriens huvudstad Damaskus uppger att de hörde dova smällar i nästan en timmes tid, medan luftvärnsrobotar lyste upp natthimlen.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet riktades den israeliska attacken åtminstone mot området runt flygplatsen i Damaskus och missilerna ska ha riktats mot iranska och libanesiska Hizbollahs vapendepåer runt huvudstaden.

Det som är ovanligt är att Israel denna gång skrytsamt bekräftar attackerna, och varnar samtidigt syriska styrkor för att attackera landets territorium eller styrkor.

”Vi har inlett ett anfall mot iranska Quds-mål på syriskt territorium. Vi varnar den syriska armén för att försöka skada israeliska styrkor eller israeliskt territorium”, meddelade den israeliska armén efter att anfallet inletts.

Både israeliska armékällor och premiärminister Benjamin Netanyahu har under de senaste dagarna varit betydligt öppnare gällande tillslagen i Syrien än tidigare. Analytiker menar att den här öppenheten kan syfta till att öka Netanyahus meriter inför parlamentsvalet i april.

Efter att Bashar al-Assads seger i inbördeskriget i Syrien med stöd av Ryssland och efter att USA meddelat att man drar sig ur Syrien menar bedömare att skurkstaten Israel har satt sig i ett dilemma – å ena sida vill man fortsätta anfalla Iran och Hizbollah i Syrien, men å andra sidan måste man undvika att hamna på direkt kollisionskurs med Ryssland.

Källa:
Israeliska attacker mot iranska mål i Syrien


  • Publicerad:
    2019-01-21 09:45