SYRIEN. Legosoldater skulle kunna ersätta amerikanska trupper i Syrien enligt ett förslag från Blackwater-grundaren Erik Prince. Enligt Prince bör detta göras för att USA:s allierade inte ska överges.

Erik Prince, grundaren av Blackwater, föreslog i början av veckan att legosoldater skulle kunna ersätta de amerikanska trupperna som drar sig tillbaka från Syrien. Enligt Prince skulle legosoldaterna kunna skydda amerikanska allierade och motverka iranskt inflytande efter att USA lämnar landet.

— USA har inte en långsiktig strategisk skyldighet att stanna i Syrien, men jag tycker också att det inte är en bra idé att överge våra allierade, sade han i en intervju med Fox Business.

De allierade som Prince åsyftar är Syriska demokratiska styrkorna vilket till största delen består av en kurdisk milis som själva ser Natolandet Turkiet som ett större hot än Syrien och Iran.

Prince har tidigare lobbat för att USA ska byta ut sina trupper i Afghanistan mot legosoldater och donerade 250 000 dollar till Trumps presidentkampanj 2016.

Blackwater, numera Academi, är ett amerikanskt säkerhetsföretag som grundades 1997 av Erik Prince och företaget mottog hundratals miljoner dollar genom kontrakt med den amerikanska regeringen under Irak- och Afghanistankriget. Företaget blev ökänt internationellt för en incident 2007 i Irak där fyra av företagets vakter dödade 14 civila irakier på Nisourtorget i Bagdad.

Källa:
US troops in Syria could be replaced by private contractors, Blackwater founder Erik Prince says


  • Publicerad:
    2019-01-20 20:00