UKRAINA. En tysk tidning hävdar att 400 amerikanska legosoldater är på plats i Ukraina och deltar i militära operationer i de sydöstra delarna av landet.

Det är den tyska tidningen Bild am Sonntag som idag rapporterar att 400 amerikanska legosoldater är på plats i Ukraina. Tidningen uppger att uppgifterna kommer från källor inom en underrättelsetjänst.

De amerikanska legosoldaterna ska vara från den privata säkerhetsfirman Academi som tidigare kallades Blackwater och är ökänd för övervåld och brott mot mänskliga rättigheter vid olika krigsskådeplatser runtom i världen. Bland annat dödade firmans legosoldater 17 civila irakier vid ett tillfälle och skadade samtidigt över 20 andra irakier.

Legosoldaterna deltar enligt de nya uppgifterna i militära operationer mot de ryska separatisterna och federalisterna i sydöstra Ukraina.

Vilka som leder legosoldaterna och vilka som hyrt in dem är oklart.

Även innan de folkliga protesterna mot den nya regimen i Kiev inleddes i sydöstra Ukraina ryktades det att legosoldater var på plats i landet, men då förnekade Academi att de var på plats i Ukraina.

Källa:
400 US mercenaries ’deployed on ground’ in Ukraine military op


  • Publicerad:
    2014-05-11 20:40