UTRIKES. Ryssland varnar för att de tilltagande oroligheterna i Ukraina kan hota freden i Europa, detta då flera dödsfall på pro-ryska rebeller i östra delarna av landet rapporterats. Skuldbärarna anses vara ukrainska nationalistiska styrkor.

Ryssland gick på måndagen ut med att den pågående krisen i Ukraina hotar freden i hela Europa i och med ett flertal rapporterade dödsfall i den östukrainska staden Slavyansk, där regimtrogna styrkor försöker återta kontrollen från rebeller.

Ryssland uppmanar nu världssamfundet att få ett slut på konflikten då det annars riskerar uppstå ”förödande konsekvenser för Europas fred, stabilitet och demokratiska utveckling”. ”Ultranationalistiska, extremistiska och nynazistiska styrkor” uppges från ryskt håll ligga bakom dödsskjutningarna.

Pro-ryska rebeller har i dagsläget kontroll över Slavyansk samt Donetsk, men regimtrogna styrkor säger sig nu ha omringat Slavyansk och påbörjat en offensiv för att återta Donetsk. Ett flertal rebeller uppges ha flytt Slavyansk tidigt på måndagen till följd av en intensiv strid.

Källa:
Ukraine crisis ’threatens peace in Europe’, says Russia


  • Publicerad:
    2014-05-06 21:00