UKRAINA. Donetsk självförsvarsstyrkor gav idag ett ultimatum till den av kuppmakare tillsatta regeringen i Kiev där de kräver att alla deras trupper dras tillbaka från Donetskrepubliken inom 24 timmar.

Självförsvarsstyrkorna har fått moraliskt stöd av valresultatet.

Självförsvarsstyrkorna har fått moraliskt stöd av valresultatet.

Efter den blodiga statskuppen där landets folkvalde president Viktor Janukovytj störtades och lagar började stiftas mot det ryska språket gjorde den rysktalande befolkningen i östra och södra Ukraina uppror och utropade egna republiker. Efter folkomröstningar i veckan där omkring 90 procent av befolkningen uppges ha röstat för självständighet för provinserna Donetsk och Lughansk kräver nu ledare för självförsvarsgrupperna i Donetsk att Kiev drar tillbaka sina trupper från republiken.

Om pansarvagnarna inte dras tillbaka och vägposteringarna inte avlägsnas så kommer jag att ha tillräckligt med makt och medel att förstöra och bränna allt. Spanings och sabotagegrupper är redo att gå in. […] Jag ger dem 24 timmar att dra tillbaka alla sina trupper”, sa milisledaren Sergey Zdrilyuk.

Zdrilyuk, som har kodnamnet ”Abwehr”, uppges ha en bakgrund inom den ukrianska säkerhetstjänsten SBU. Samtidigt rapporteras från Slavyansk att 11 ukrainska soldater i säkerhetstrupperna dödats och 24 skadats i strider med självförsvarsstyrkorna, vilka uppger att en av deras soldater dödats.

Ledaren för Donetskrepubliken, Pavel Gubarev, var tidigare medlem i den ryska nationalsocialistiska organisationen RNE som är en del av World Union of National Socialists. Numera har han och hans fru Ekaterina Gubareva anknytning till Alexandr Dugins eurasiska rörelse.

Källor:
Donetsk self-defense forces give Kiev troops 24 hours to withdraw
11 Ukraine soldiers killed in clashes with militia near Slavyansk, Kramatorsk


  • Publicerad:
    2014-05-15 13:00