UKRAINA. Pro-ryska separatister kidnappade en judisk journalist efter att denne spritt lögner och vinklat propaganda mot Ryssland och separatisterna. Nu uppges han dock ha blivit släppt.

Simon_vice

Journalisten Simon Ostrovsky, som arbetar åt mediaorganet Vice, tillfångatogs av pro-ryska separatister. Ostrovsky, som har både amerikanskt och israeliskt medborgarskap, hade inte hörts av sedan tisdagen då separatisterna meddelade att de kidnappat honom.

Anledningen till kidnappningen uppgavs vara att han inte längre skulle kunna bedriva sin ”undergrävande agenda mot frihetskämparna”. Stella Khorosheva, taleskvinna för den pro-ryska sidan, sade i ett uttalande att Ostrovsky hade haft fuffens för sig. Innan tillfångatagandet ska journalisten bland annat försökt förmedla en bild av att ryska trupper på Crimea-halvön försökte svälta ihjäl civilbefolkningen.

Det amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna Jen Psaki uppgav att de amerikanska myndigheterna är ”djupt oroade” över Ostrovskys bortrövande som hon menade bryter mot avtalet mellan Ryssland och Ukraina som man nådde förra veckan.

— Vi fördömer handlingen och alla gisslantagande i östra Ukraina som direkt bryter mot åtagandena i det gemensamma Genève-avtalet… Vi uppmanar Ryssland att använda sitt inflytande med dessa grupper för att säkra ett omedelbart och säkert frisläppande av alla gisslan i östra Ukraina, fortsatte hon.

Nu uppges journalisten vara försatt på fri fot och en kollega på nyhetskanalen CBC upptäckte Ostrovsky som irrade omkring på gatan med sina tillhörigheter i en plastpåse. Ostrovsky skrev efter frigivningen på Twitter att han hade blivit slagen, med förbundna ögon och händerna bundna i början, sedan behandlad väl.”

Källa:
Pro-Russian insurgents hold US journalist captive
Simon Ostrovsky, U.S. journalist held in Ukraine, now free


  • Publicerad:
    2014-04-24 20:45