UKRAINA. Tre ukrainska elitsoldater har frisläppts av de ryska separatisterna som i utbyte har fått sin ledare Pavel Gubarev frisläppt av Kiev-regimen.

Pavel Gubarev som kallar sig "folkets guvernör" och är ledare för de ryska separatisterna i Ukraina.

Pavel Gubarev som kallar sig ”folkets guvernör” och är ledare för de ryska separatisterna i Ukraina.

Igår rapporterades att den ukrainska Kiev-regimen och de ryska separatisterna i de östra delarna av landet har utväxlat fångar. De ryska separatisterna frigav tre ukrainska elitsoldater mot att deras fångne ledare, Pavel Gubarev, frigavs av Ukraina.

Den 1 mars utropades Gubarev till guvernör över folkrepubliken Donetsk, vilket är namnet på den ryska utbrytarrepubliken i östra Ukraina. Han greps av Ukrainska säkerhetsstyrkor den 6 mars och har hållits fången fram tills igår.

Oavsett Pavel Gubarevs nuvarande politiska ståndpunkter så har han ett förflutet i den nationalsocialistiska organisationen Rysk Nationell Enighet, vilket nu används flitigt i propaganda från Kiev-regimen för att påvisa att de ryska separatisterna leds av antisemiter och ”nazister”. Propagandakriget mellan Ukraina och Ryssland har till en betydande del handlat om att utmåla motståndarna som fascister, nazister och antisemiter vilket bidrar till att skapa en falsk bild av vilka krafter som är inblandade i konflikten och vilka som bär huvudansvaret.

Gubarev var tidigare medlem i nationalsocialistiska RNE.

Gubarev var tidigare medlem i nationalsocialistiska RNE.

Pavel Gubarevs fru, Ekaterina Gubareva, är även hon politiskt aktiv på separatisternas sida och antog en framträdande roll i utbrytarrepublikens ledning efter att hennes make tillfångatogs.

Källa:
Donetsk people’s governor Pavel Gubarev freed in echange for SBU officers


  • Publicerad:
    2014-05-08 15:00