KRIM. Idag stod det klart att en förkrossande majoritet röstat för att Krim ska ansluta sig till Ryssland. Samtidigt fördöms omröstningen av västvärlden.

Tidigare idag stod det klart att en majoritet av de röstberättigade röstat ja till att Krim ska ansluta sig till Ryssland. Upp till 93 procent av dem som deltog i omröstningen röstade för förslaget, där valdeltagandet uppgick till 80 procent.

Tidigare har EU och USA hotat Ryssland med sanktioner om omröstningen genomförs. Nu menar dessa, tillsammans med regeringen i Kiev, att omröstningen är olaglig eftersom den strider mot den ukrainska konstitutionen och genomfördes efter att rysk militär tagit kontrollen över Krim.

Redan på måndag står EU berett att införa de första sanktionerna enligt Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard. Samtidigt hotar Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk med att gripa och ställa alla dem som propagerar för separatism på Krim inför rätta.

– Vi kommer att hitta dem, oavsett om det tar ett eller två år, och ställa dem inför ukrainska eller internationella domstolar, sa han.

Källor:
Stor majoritet röstade för ryskt Krim
Omedelbara sanktioner vid rysk seger


  • Publicerad:
    2014-03-16 23:38