UTRIKES. EU meddelar att de är på väg att införliva Georgien och Moldavien. Detta skulle ytterligare försvåra relationerna med Ryssland och kan skapa ett krigsliknande tillstånd mellan EU och Ryssland.

EU:s odemokratiskt valde president Herman Van Rompuy

EU:s odemokratiskt valde president Herman Van Rompuy.

EU:s president, kristdemokraten Herman Van Rompuy som kallar sig president trots att han inte är folkvald utan odemokratiskt tillsatt, sade igår att de forna Sovjetrepublikerna Georgien och Moldavien har skrivit under ett samarbetsavtal med EU som ett första steg i att EU tar över länderna.

EU:s vilja att införliva Georgien och Moldavien tros leda till att konflikten med Ryssland förvärras, eftersom både Georgien och Moldavien gränsar till ryskkontrollerat territorium och planeras ingå i Rysslands framtida eurasiska samarbete. Dessutom kontrollerar Ryssland, genom utbrytarrepubliker, delar av båda länderna militärt vilket skulle göra att om EU diplomatiskt lyckas annektera länderna genom att köpa upp landets elit så kommer Ryssland sedan att anses ockupera delar av EU. I Moldavien finns dessutom en självstyrande republik vid namn Gagauzien vilken motsätter sig EU-medlemskap och har röstat för ett närmare samarbete med Ryssland.

För EU-ledarna är Georgien viktigt för att ytterligare inringa Ryssland och få större tillgång till gas och olja ifrån Kaukasus. Georgien styrs även likt Ukraina av en väst-sponsrad ”color-revolution” regering, och fick under kriget i Abchazien stöd av en ukrainsk bataljon vilken sedermera blev slagen av ett frivilligt kosackiskt förband.

Källa:
EU’s Van Rompuy Says Georgia, Moldova to Sign EU Pact Next Month


  • Publicerad:
    2014-05-15 12:30