UKRAINA. En lokal regeringsbyggnad har stormats i östra Ukraina och pro-ryska aktivister har deklarerat en självständig republik i staden Donetsk.

Natten mot idag stormade pro-ryska aktivister en lokal regeringsbyggnad i staden Donetsk som ligger i östra Ukraina.

Det hela började med demonstrationer igår i staden och idag har de pro-ryska demonstranterna gått ut med att de skapat en självständig republik i staden.

”Republiken Donetsk ska skapas inom de administrativa gränserna av Donetsk-regionen”, står det i ett uttalande som skrevs efter att en omröstning hållits i den ockuperade byggnaden.

En folkomröstning om självständighet kommer att hållas den 11 maj. De pro-ryska separatisterna har vänt sig till Vladimir Putin och uppmanar Ryssland att skicka fredbevarande trupper till regionen då de inte litar på den nya regimen i Kiev.

Liknande stormningar och demonstrationer har inträffat i andra städer i östra Ukraina.

Regimen i Kiev menar att de pro-ryska demonstranterna är finansierade av Ryssland som man anklagar för att vilja annektera östliga delar av Ukraina. De nya makthavarna hotar också med att lagföra demonstranter som tar upp vapen mot den nya regimen.

Situationen mellan Ryssland och den nya regimen i Ukraina börjar bli alltmer spänd. Sedan ryska trupper sattes in på Krimhalvön har två ukrainska soldater skjutits ihjäl av ryska soldater.

Källa:
Donetsk activists proclaim region’s independence from Ukraine
Rysk soldat sköt ukrainsk marinofficer


  • Publicerad:
    2014-04-07 16:15