UKRAINA. Ukrainas rikaste man, judiske affärsmannen Rinat Akhmetov, ordnar nu Euromaidandemonstrationer i utbrytarrepubliken Donetsk. Enligt honom för att undvika folkmord. Demonstrationerna får följden att hans tillgångar nationaliseras av den nya regeringen i Donetsk.

Ukrainas rikaste man, juden Rinat Akhmetov, har efter statskuppen i vintras haft problem med att trygga sitt affärsimperium, vilket många anser är grundat på grov kriminalitet och gangsterfasoner. Akhmetov är medlem i det under statskuppen i vintras störtade Regionernas Parti, och har länge styrt landets rikaste industrilän Donetsk. Eftersom han har tillgångar på båda sidor den nybildade gränsen mellan Ukraina och utbrytarrepublikerna har han hittills försökt att hålla en låg profil. Men nu har han efter ultimatum från kuppregeringen till slut tagit stark ställning för den nya regeringen.

Akhmetov betalar nu för en ny Pro-unity kampanj i Donetsk, där folk bland annat får betalt för att köra runt i bilar och tuta med tutor. Hans egna anställda samt fotbollsfantaster associerade med hans fotbollslag ska nu hålla dagliga protestmöten i utbrytarrepublikerna för att kräva att Kievregeringens vilja respekteras där. Att äga fotbollslag har i Europa kommit att bli en maktfaktor, eftersom man då i politiskt syfte kan kontrollera stora mängder med fotbollshuliganer.

Akhmetov säger att han om han inte gått med på den nya regeringens krav, hade det resulterat i folkmord på ryssarna i Donetsk och Luhansk. Ställningstagandet har fått Donetsk nya politiska ledning att ta beslut om att nationalisera Akhmetovs tillgångar och ge dem åt folket.

— Akhmetov har gjort sitt val. Olyckligtvis tog han ställning mot folket i Donetskbäckenet. Att betala skatter till Kiev betyder att finansiera terrorism i Donetskbäckenet, säger Denis Pushilin, en av ledarna för den nya Donetskrepubliken.

Källor:
Rinat Akhmetov
Ukrainian tycoon Rinat Akhmetov confronts rebellion
Forbes’ Billionaires: The Richest Jews in the World


  • Publicerad:
    2014-05-22 14:30