UKRAINA. Uppgifter cirkulerar att IKEA ger stöd till stridande förband i östra Ukraina. Detta förnekas av IKEA i ett pressmeddelande på ryska.

IKEA är kända för att ta parti mot svenska folkets intressen.

IKEA är kända för att ta parti mot svenska folkets intressen.

Officiellt uttalande att IKEA inte ger materiellt stöd till enheter av den ukrainska armén.

Ovanstående står skrivet på ryska i ett pressmeddelande från IKEA som släpptes i förrgår på nationaldagen den 6 juni.

I pressmeddelandet förnekar IKEA att företaget skickar materiellt stöd till inbördeskriget i östra Ukraina. Specifikt nämns att företaget inte ger materiellt stöd till den ”ukrainska armen, ”Högersektorn” och ”nationalgardet”.

— Vi är tacksamma mot IKEA för stödet […] Det är viktigt att inte bara vanliga medborgare utan även representanter för multinationella företag hjälper till i kampen, säger dock den ukrainske kaptenen Andrei Petrushak.

IKEA uppges ha tackats i en ceremoni hållen i norra Donetsk län efter att soldater i nationalgardet, Högersektorn och den reguljära armen fått saker som sovsäckar, vattentäta lampor, möbler och vardagsartiklar. IKEA uppges även ha levererat en stor mängd dieselbränsle till de ukrainska stridsfordonen.

IKEA har enligt tidigare uppgifter lovat att fortsätta hjälpen. Tidigare har inte IKEA lyckats öppna några butiker i Ukraina, på grund av den höga graden av korruption. Nu kanske detta snart kan komma att ändras.

IKEA har tidigare tagit stark ställning för så kallad ”mångfald” (blanda alla kulturer till en och utrota vita människor), för rasblandning av vita människor och för homosex. Företaget har också designat egna muslimska slöjor som av många upplevs som kvinnoförtryckande och onordiska samt installerat speciella muslimska bönerum på sina butiker.

Källor:
Российские пресс-релизы
IKEA (Икея) поддержала Киев и «АТО»
Rasblandaren Ingvar Kamprad – ”Länge leve mångfalden”


  • Publicerad:
    2014-06-08 22:30