UKRAINA. I en tidigare notis rapporterade Nordfront att ”folkets guvernör” över Folkrepubliken Donetsk, Pavel Gubarev, har ett förflutet i RNE. Nu tycks det som att denna länk mellan Gubarev och RNE har stärkts eftersom RNE:s ledare Alexander Barkashov enligt egen uppgift befinner sig i Donetsk.

Den nu 61-årige Alexander Barkarshov.

Den nu 61-årige Alexander Barkashov.

För tre dagar sedan publicerade ukrainska säkerhetstjänsten vad som uppges vara ett avlyssnat samtal mellan Alexander Barkashov och en lokal milisledare vid namn Dmytro Boitsov där Barkashov tycks ge instruktioner om den kommande folkomröstningen som är tänkt att genomföras den 11 maj.

Den lokale milisledaren uttrycker oro för att folkomröstningen om självständighet inte kommer kunna genomföras på grund av den stora mängden ukrainska trupper som befinner sig i området. Barkashov svarar då att folkomröstningen inte får avbrytas. Samtalet ger även sken av att Barkashov uppmanar milisledaren till att strunta i att räkna antalet röster utan endast deklarera att 99% eller 89% röstat för självständighet. Han kritiserar även Putins agerande i samtalet.

Alexander Barkarshov.

Alexander Barkashov.

Barkashov tycks förneka att telefonsamtalet är äkta och har skrivit en kommentar på den ryska sociala sajten vk.com, en konkurrent till Facebook, att han inte behöver tala i telefon med milisledaren Boitsov eftersom han själv befinner sig på plats i Donetsk och kan diskutera sådana saker över ”en kopp te”.

I samband med detta uttalande har han publicerat vad som verkar vara en bild på sig själv i uniform beväpnad med automatkarbin.

RNE rekryterar just nu frivilliga till Donetsk. Nedan en bild från Donetsk som tycks visa hur separatister håller upp en skylt med en hälsning till Alexander Barkashov och Alexander Dugin, ledare för den Eurasiska rörelsen.

Frivilliga aktivister i Donetsk.

Frivilliga aktivister i Donetsk.

Det påstådda telefonsamtalet mellan Barkashov och Boitsov:

Barkashov är känd för att 1993 försvarat det ryska parlamentet mot Jeltsintrogna styrkor då Ryssland höll på att få en ”nationell socialistisk” regering. Något som Nordfront tidigare skrivit om.

Källa:
RNE:s rekryteringssida för frivilliga i Donetsk


  • Publicerad:
    2014-05-10 16:37