UKRAINA. Nya uppgifter från en insiderkälla i den ukrainska säkerhetstjänsten beskriver hur Odessamassakern planerades och att målet bland annat var att installera en av judisk maktmannen Igor Kolomiskys underhuggare till ny guvernör i Odessa.

Mordbranden började med att tältlägret framför fackföreningshuset brändes upp.

Mordbranden började med att tältlägret framför fackföreningshuset brändes upp.

Tio dagar innan Odessamassakern hölls enligt källan ett hemligt möte i Kiev av den tillförodnade presidenten Oleksandr Turtjynov. Med på mötet var inrikesminstern Arsen Avakov (vilken fanns med på Interpols lista för efterlysta 2012), chefen för säkerhetstjänsten Valentin Nalivaychenko (känd USA-sympatisör), och chefen för säkerhet och försvar Andriy Paraubiy (medgrundare av Svoboda). Den judiske oligarken Igor Kolomoisky konsulterades av mötesdeltagarna, bland annat eftersom han tidigare uppges ha haft stor erfarenhet av att ta över andras företagsbyggnader med hjälp av inhyrda gangsters.

Mötet resulterade i att Avakov tog kontakt med ledare för fotbollshuliganerna, vilka han tidigare med sportsliga motiveringar sponsrat med pengar, och Kolomoisky försåg operationen med sin privata legosoldatarme Dnepr och ett löfte om att betala 5000 dollar i kontanter för varje dödat pro-rysk separatist.

Några dagar innan operationen filmades Avakov när han lämnade över skyddsvästar till fotbollshuliganerna, ledda till Mykola Volkov, en av pro-unity ledarna som i uppmärksammade videos på Youtube kan ses skjuta upprepade gånger mot människor som försöker rädda sig ifrån fönstrena på det brinnande fackföreningshuset. Även en av ledarna från Euromaidan, Sergey Pashinsky, medverkade enligt uppgifterna i förberedelserna. Pashinsky ertappades under Maidan-revolutionen med ett prickskyttegevär i bakluckan på sin bil.

Prickskyttegevär filmas i bakluckan på Pashinskys bil.

Operationen i Odessa uppges ha haft kodnamnet ”Ha’ola”, från frasen ”Mizbeach Ha’ola” som är hebreiska och betyder ”altare för brännoffer”. Det var vanligt förr inom de semitisk religionerna att människor och framförallt barn brändes till döds för att blidka arga semitiska gudar.

Förutom fotbollshuligarna fanns flera beväpnade organisationer ditresta till Odessa, bland annat Högersektorn, totalt uppgående till omkring 1400 man. Högst upp i rang bland dessa var sannolikt Kolomoiskys Dnepr bataljon, som spärrade av stadens yttre gränser med vägspärrar.

Mellan 120 och 130 människor tros ha mördats inne i byggnaden. Hittills har omkring 50 av dessa hittats döda och ungefär 50 personer är ännu saknade. Enligt de nya uppgifterna mördades de som ännu saknas på den nedre våningen innan elden tog över byggnaden och sedan fördes dessa bort i bilar och begravdes i skogen i stadens utkanter.

Målet för operationen uppges ha varit att rensa fackföreningshuset och dess omnejd från pro-ryska separatister och installera en ny Kolomoiskylojal guvernör i Odessa. Båda uppgifterna lyckades, då Kolomoiskys man Igor Palytsia blev utnämnd ny guvernör fyra dagar efter massakern. Detta innebär att Kolomoisky nu kontrollerar de enda två ekonomiskt framgångsrika länen i södra Ukraina, Dnipropetrovsk och Odessa.

Källor:
Oligarch Ihor Kolomoyskyi: Washington’s “Man in Ukraine”
Bloodbath in Odessa guided by interim rulers of Ukraine (UPDATED May 15)


  • Publicerad:
    2014-05-19 18:15