NATURRESURSER. Ukrainas nytillsatte premiärminister kritiserar Ryssland för stöld av landets naturresurser och hotar att dra landet inför domstol i Stockholm.

Ukraina_flagga
Ukrainas premiärminister (th) tillsammans med Schweiz president Didier Burkhalter.

Den nytillsatte premiärministern och juden Arsenij Jatsenjuk hotar att dra Ryssland inför rätta om landet inte ger upp sina krav på betalning för naturgas som levererats. Ryssland hävdar att Ukraina ska betala 20 miljarder kronor för gasen som landet tills nu fått ta del av utan större betalningskrav.

Den Ukrainske premiärministern menar dock att de inte alls ska behöva betala eftersom Ryssland tillskansat sig naturresurser som tillhör Ukraina.

— De har stulit mer än 2 miljarder kubikmeter ukrainsk naturgas, de har stulit våra fält, de har stulit våra företag, sa han vid ett möte i Bryssel med flera EU-kommissionärer.

— Om Ryssland avvisar det kommer vi att ta Ryssland till domstol i Stockholm. Om jag inte missminner mig så har de 20 dagar på sig. Det här är sista maningen till Ryssland att sätta sig vid förhandlingsbordet och hitta en lösning, fortsatte han.

Gasfrågan har under en tid varit mycket infekterad och Ryssland har ännu inte uttalat sig om Jatsenjuks hätska utspel. Enligt uppgifter tyder mycket på att Ukraina kommer att dra Ryssland inför en skiljedomstol i Stockholm i slutet av maj.

Samtidigt blir Ukrainas samarbete med EU allt tydligare och landet har nu blivit lovat så kallade makroekonomiska lån på 9 miljarder kronor.

— Ukraina kan räkna med EU både nu och i framtiden, uppger Kommissionsordförande José Manuel Barroso.

Källa:
Ukraina och Ryssland kan ta strid om naturgas till Stockholm


  • Publicerad:
    2014-05-13 20:15