UTRIKES. Alexander Dugin, en rysk geopolitiker och professor i sociologi vid Moskvauniversitetet, berättar i en intervju att han vill att halva Ukraina ska tillfalla Ryssland.

Alexander_dugin

Alexander Dugin, som av många ses som en av frontmännen i den eurasiska rörelsen och en av Vladimir Putins ideologer, menar att de södra och östra delarna av Ukraina tillhör den ryska världen. Trots att en del ryska nationalister vill invadera hela Ukraina mitt i de brinnande stridigheterna anser han dock att de ukrainska nationalisterna ska få resten:

— En del ryska radikala nationalister vill att vi ska invadera hela Ukraina, men jag anser att vi ska lämna Kiev till de ukrainska nationalisterna, uppger Dugin som dock inte ser sig själv som en nationalist.

Dugins idéer om ett Storryssland vilar främst på att han vill se en multipolär värld där inte allt bestäms av ”atlantisterna”, vilka uppges vara USA och deras allierade . Dugin menar även att de kommunistiska partierna, som tidigare varit Rysslands bundsförvanter, sakteligen bytts ut mot ”nationalistiska rörelser” runt om i världen:

— Tidigare var det kommunistpartier som var Rysslands naturliga bundsförvant. Men efter Sovjets fall blev det ett ideologiskt vakuum och Ryssland ville vara som en liberal väststat, men det fungerade inte. När Putin kom fram valde han att, oavsett ideologi, samarbeta med vem som helst utifrån deras attityd gentemot Ryssland. Det blev i första hand högerextrema partier.

Anledningen till skiftet menar Dugin är Rysslands roll som försvarare av traditionella värden och landets anti-amerikanska hållning. Att Putin skulle bli besvärad av att många av de rörelser som stödjer Ryssland är främlingsfientliga menar Dugin inte stämmer.

— Han måste ha någon att samarbeta med i Europa, och på det politiska fältet fanns bara högern och ytterhögern att tillgå. Min utgångspunkt är att jag är antiliberal och antiamerikan. Putin upprepar numera vad jag säger, även om han inte drivs av ideologi, utan av en pragmatisk strävan att försvara Rysslands nationella intressen, säger Dugin.

ukraina-fram

Dugin menar vidare att bilden och nyttjandet av nationella rörelser är vinklad och pekar på när USA stödde nationella grupperingar i den ukrainska revoutionen, vilket ingen i västvärlden ansåg vara ett problem.

— Den som är USA-vän är inte extremist, medan den som är vän till Ryssland är det. Det är alltså ett spel, men när man i väst kallar mig och andra för nazister, så fungerar det inte, eftersom Putin känner mig och andra supportrar och vet att vi inte är nazister, utan står för traditionella ryska värderingar, säger han.

Fortsättningsvis menar Alexander Dugin att Rysslands president Vladimir Putin länge har gått i hans fotspår och nu börjar bli mer ideologisk och målinriktad:

— Putin följer samma ideologiska mönster som jag har gjort. Så han går i mina fotspår, även om min drivkraft är ideologisk, mot den liberala agendan. Men Putin upptäcker mer och mer att de värden som han står för, ett återupprättande av Ryssland som en suverän makt, har stöd av just europeiska ultrahöger- och i någon mån ultravänsterpartier som nu har blivit alltmer framgångsrika.

Conchita Wurst, vinnare av Eurovision 2014.

Conchita Wurst, vinnare av Eurovision 2014.

Dugin menar att gränsdragningen mellan Ryssland och Europa har blivit allt mer markant synlig och att årets Eurovision Song Contest anses vara en stark provokation:

— Ta till exempel Conchita Wursts seger i Eurovisionsschlagern! Det var för ryssarna en absolut bekräftelse på vikten av att Ryssland ska invadera Ukraina. Det var ett slags sista argument för det, eftersom EU företräddes av denna vinnare. Motsättningarna mellan Ryssland och Europa blev tydliga. […] För Ryssland, som ännu tror på familjen och traditionella relationer mellan män och kvinnor, är Conchita Wursts person en manifestation av djävulen. Djävulen har vunnit i Europa, även om djävulen inte längre existerar för det sekulära Europa. Men han gör det i Ryssland.

Dugin säger avslutningsvis att Putin har påbörjat arbetet för att bygga ett alternativt Europa. Han menar vidare att Ryssland måste visa sig starkt för att skydda Ukraina från västvärldens påverkan, även om det innebär ett blodigt krig. Visar Ryssland sig svagt har det förlorat slaget om Ukraina.

Källa:
Hans idéer stärker Putins imperiedröm


  • Publicerad:
    2014-05-20 19:30