ATTENTAT Journalisten och politiska kommentatorn Darya Dugina dödades på lördagskvällen av en bilbomb, som tros ha varit ämnad hennes far – vilken enligt den ursprungliga planen skulle ha varit med i bilen.

Ryska och internationella medier rapporterar att journalisten Darya Dugina, dotter till den ryske filosofen Alexander Dugin, på lördagskvällen omkom när hennes bil exploderade i lågor medan hon körde hem i närheten av Moskva.

Preliminära rapporter tyder på att en hemmagjord sprängladdning kan ha använts, men utredarna har ännu inte bekräftat orsaken till explosionen eller något potentiellt motiv. Tidigare på lördagskvällen höll Alexander Dugin en föreläsning om ”Tradition och historia” på en familjefestival i Moskvaregionen. Hans dotter var med. Obekräftade rapporter säger att Dugin från början planerade att lämna festivalen tillsammans med henne, men att han sedan bestämde sig för att ta en separat bil, medan Darya tog sin SUV.

Bilder som publicerats på Telegram verkar visa hur Alexander Dugin i chock ser på när räddningstjänsten anländer till ett brinnande fordon. Ryska myndigheter har bekräftat för nyhetsbyrån Tass att en kvinnlig förare omkom när en SUV exploderade i byn Bolshiye Vyazemy på lördagskvällen, men har inte lämnat några ytterligare detaljer om fallet och har inte heller gått ut med någon officiell kommentar om det.

Alexander Dugin bedöms i väst ha en nära relation till Rysslands president Vladimir Putin, och har där fått epitetet ”Putins Rasputin”. Västerländska medier har till och med målat upp Dugin som en drivande kraft bakom president Vladimir Putins utrikespolitik under det senaste decenniet. Under de senaste månaderna har CBS kallat honomden högerextrema teoretikern bakom Putins plan”, medan Washington Post beskrivit honom som en ”den högerextreme mystiske författaren som hjälpt till att forma Putins syn på Ryssland.”

Russia Today (RT) påminner om att ”den av väst förmodade dolda dockmästaren Dugin” i Ryssland till största delen anses vara ”en marginell person”. Medan han har fungerat som rådgivare åt ett antal politiker så har han, menar man, aldrig erhållit något officiellt stöd från Kreml.

Den amerikanska tankesmedjan RAND Corporation skrev 2017 att trots västerländska mediarapporter om Dugins påstådda ”band och kopplingar” till det ryska ledarskapet, är han ”kanske bäst att se som en extremistisk provokatör med en viss begränsad och perifer inverkan än som en inflytelserik analytiker med en direkt inverkan på politiken”.

Filosofens dotter, Darya Dugina, var en framstående journalist och politisk kommentator i vilken roll hon tveklöst stödde Rysslands invasion av Ukraina. Tidigare i år sanktionerades hon av amerikanska och brittiska myndigheter, som anklagade henne för att ha bidragit till ”desinformation” online i samband med Rysslands invasion. I maj beskrev hon kriget som en ”civilisationernas sammandrabbning” i en intervju, där hon uttryckte stolthet över att både hon och hennes pappa hade blivit sanktionerade av väst. Darya Dugina blev 29 år gammal.