RYSSLAND Alexander Dugin pekar ut Kiev-regimen som ansvarig för sin dotters död. Men han säger sig hellre se en militär seger i Ukraina än någon hämndaktion för dottern.

Under lördagskvällen detonerade en bilbomb som dödade den ryske filosofen Alexander Dugins dotter Darya Dugina i Moskva. Ryska myndigheter har pekat ut en ukrainsk kvinna som misstänks för att ha placerat ut bomben, innan hon flydde landet.

Nu har Dugin själv uttalat sig om attentatet och han delar ryska FSB:s uppfattning om att ukrainsk säkerhetstjänst ligger bakom dådet, som med stor sannolikhet var riktat mot Dugin själv.

”Som ni vet så mördades min dotter Darya framför mina ögon i en terrorattack av den nazistiska ukrainska regimen den 20 augusti, medan vi återvände från ’Tradition’-festivalen i närheten av Moskva”, skriver Dugin i ett uttalande som citeras av RT.

Dugin beskriver sin dotter Darya som en ”vacker, ortodox flicka, en patriot, en militärkorrespondent, en tv-expert och en filosof”. Enligt Dugin har hennes tal och rapportering ”alltid varit djupgående, välgrundad och återhållsam”.

”Hon efterfrågade aldrig våld eller krig. Hon var ett stjärnskott i början av sin resa. Rysslands fiender dödade henne ohederligt, i lönndom”, skriver Dugin vidare.

Slutligen skriver han att han inte önskar hämnd för sin dotters död och att det vore ”småaktigt och oryskt”. Istället, menar Dugin, vill han se seger i Ukraina. ”Så snälla, segra!”, avslutar han uttalandet.

Ukrainska myndigheter har bestämd förnekat att man har något med bombattentatet att göra.

— Vi är ingen kriminell stat, till skillnad från Ryssland, och definitivt ingen terroriststat, sa president Volodomyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak i ett uttalande på söndagen.

Alexander Dugin är en kontroversiell filosof som förespråkar rysk imperialism. Han beskrivs i västerländsk media ibland som president Vladimir Putins ”ideolog”, men i rysk media framställs han mer som en något marginell figur med extrema åsikter i utkanten av det ryska etablissemanget.