RYSSLAND Ryska FSB pekar ut ukrainsk säkerhetstjänst som hjärnan bakom bilbomben som dödade Alexandr Dugins dotter i Moskva. Man namnger även en ukrainsk kvinna som misstänks ha placerat bomben.

Det var under lördagskvällen som en bilbomb detonerade i Moskva och dödade Darya Dugina, dotter till ideologen Alexander Dugin. Bomben anses ha varit riktad mot Dugin själv då han egentligen skulle köra bilen efter att ha besökt festivalen ”Tradition och historia” med sin dotter, men ångrade sig i sista sekund.

Alexandr Dugin med dottern Darya Dugina bara timmar före bilbomben.

Nu har den ryska säkerhetstjänsten FSB officiellt pekat ut en ukrainsk medborgare vid namn Natalya Vovk namn som misstänks för att ha placerat bomben. Enligt ett uttalande från FSB ska den ukrainska kvinnan ha invandrat till Ryssland med sin tonårsdotter den 23 juli och då hyrt en lägenhet i samma hus som Darya Dugina.

Vovk, som är född 1979, ska även ha besökt samma festival som Dugin med dotter på lördagskvällen, enligt FSB. Under söndagen ska kvinnan och hennes dotter ha lämnat Ryssland och rest till Estland.

Ukraina har officiellt förnekat all inblandning i attentatet, men FSB hävdar nu att det hela planerades av ukrainsk säkerhetstjänst. På ryska Telegramkanaler cirkulerar en bild på Natalya Vovk från vad som ser ut som ett ID-kort där hon bär uniform från det ukrainska nationalgardet.

RT citerar ”obekräftade källor” som påstår att Vovk har kopplingar till Azovbataljonen, som är en del av det nationalgardet.

FSB har publicerat ett klipp med övervakningsbilder som visar hur den misstänkta tar sig in i Ryssland och går in i lägenhetshuset där Dugina bodde. På övervakningsbilderna ser man också hur Vovk använder olika registreringsskyltar under sin tid i Ryssland: En från Folkrepubliken Donetsk när hon passerar gränsen till Ryssland, en skylt från Kazakstan medan hon kör runt i Moskva och en ukrainsk registreringsskylt när hon lämnar Ryssland.

Dugin är en varm förespråkare av kriget i Ukraina och har blivit ökänd för flera anti-ukrainska uttalanden. Han ser Ryssland som ”ett omfattande bålverk mot den allestädes närvarande spridningen av den västliga liberala modellen över hela planeten”.

I väst beskrivs Dugin ofta som president Vladimir Putins ”chefsideolog”, men det tycks snarare som att han ses som en udda person i Ryssland och hans extrema uttalanden om ukrainare har emellanåt lett till problem med karriären.