RYSSLAND Den ryske militärbloggaren Vladlen Tatarsky dödades i ett terrorattentat på ett café i St. Petersburg. Nu har videoklipp släppts som visar vad som hände före, under och efter explosionen.

Under kriget i Ukraina har flera så kallade militärbloggare blivit populära i Ryssland. Det rör sig om personer med militär bakgrund som rapporterar individuellt om vad som händer i kriget, ofta med en kritisk hållning mot den ryska arméns ineffektivitet.

En av dessa var den ukrainskfödde Maxim Jurievitj Fomin, som stred i Donbass mellan 2014 och 2019 och sedan förra året bloggade under namnet Vladlen Tatarsky. Under söndagen mördades han i ett terrordåd i St. Petersburg i samband med att han talade på ett evenemang på cafét ”Street Food Bar No 1” i närheten av universitetsområdet.

På filmklipp som nu publicerats på Telegram kan man se hur den huvudmisstänkta kvinnan Daria Trepova överlämnar en gyllene bystskulptur till Tatarsky, föreställande honom själv. Kvinnan försöker sedan sätta sig långt bak i lokalen varpå Tatarsky försöker övertala henne att sätta sig längst fram. Enligt RT uppger kvinnan då att hon är ”för blyg”, men väljer efter viss övertalning att sätta sig i ett hörn längre fram.

Tatarsky fortsätter att samtala med kvinnan när bilden plötsligt blir svart och man hör ljudet av en kraftig explosion, då statyn innehöll en sprängladdning.

Samma Telegramkanal har också publicerat en video som visar förödelsen strax efter explosionen. Vid ungefär en minut ser man hur Daria Trepova lämnar den ödelagda lokalen.

Under måndagen ska Daria Trepova ha gripits och hon har nu identifierats som en sedan tidigare känd motståndare till den ryska invasionen av Ukraina. Trepova och hennes make ska ha gripits den 24 februari förra året i samband med att de demonstrerade mot kriget.

I förhör ska Trepova ha uppgett att hon lurats att överlämna statybysten och att hon inte kände till att det fanns en bomb i den som skulle fjärrutlösas.

Vladlen Tatarsky ska ha varit den enda som dog i explosionen, som skadade minst 30 personer. I Ryssland hyllas han nu som en hjälte och när ryska trupper nyligen hissade den ryska fanan i den snart erövrade ukrainska staden Bachmut hade den enligt RT inskriptionen ”Till gott minne av Vladlen Tatarsky”,