UKRAINAKONFLIKTEN Ukrainas säkerhetstjänst försöker aktivt att mörda Putin, men även andra civila och vad Kiev kallar för ”propagandister”. Detta medger en högt uppsatt ukrainsk spionboss till tysk media.

Nyligen gick Kyrylo Budanov, som är chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst GUR, ut i brittiska The Times och medgav att Kiev står bakom en rad uppseendeväckande terrordåd mot civila i Ryssland. Budanov ville inte gå in på enskilda fall, men uppgav att ”det har rört sig om uppmärksammade fall som alla känner till genom media”.

I intervjun lovade Budanov att attentaten kommer att fortsätta eftersom ”det enda lämpliga straffet” för ryssar som öppet stöder kriget i Ukraina enligt spionchefen är ”likvidering”.

Nu har Budanovs andreman, Vadym Skibitsky, utveckelat tankegången och berättar öppet om vilka måltavlor GUR har för framtida attentat till tyska Welt. Högst på listan står den ryske presidenten Vladimir Putin,

— Putin har märkt att vi kommer närmare och närmare honom, men han är också rädd för att dödas av sitt eget folk, påstår Skibitsky, som tillägger att ett lönnmord på Putin har ”högsta prioritet”.

— Många människor i Ryssland stödjer fortfarande denna ”specialoperation”, men tack vare sociala medier och telefonövervakning vet vi nu att så många ryssar har dött att folk har börjat bli rädda, fortsätter han.

Vill lönnmörda Wagners excentriske boss

Ett annat prioriterat mål är Jevgenij Prigozjin, ledaren för den ökända Wagnergruppen som nyligen segrade i det utdragna och blodiga slaget om Bachmut.

— Vår prioritet är att eliminera enhetens befälhavare som beordrar sina män att attackera, säger Skibitsky.

Prigozjin är dock ingen befälhavare, utan en civilperson som fungerar ungefär som en ”vd” för Wagner, som officiellt sägs vara ett ”privat” företag, även om det lyder under ryska försvarsministeriet.

Trots att Prigozjin själv inte är någon soldat har han funnits på plats bland sina män vid fronten och publicerat en rad uppmärksammade filmklipp där han hånat både militärledningen i Kreml samt Putin själv, men också Kiev och president Volodmyr Zelenskyj.

Jevgenij Prigozjin har blivit en levande mem efter sina videor från Bachmut.

Till Welt fortsätter Skibitsky at avslöja vilka ryssar som är Kievs måltavlor.

— I slutändan måste alla stå till svars för sina handlingar. Generalstabschef Valerij Gerasimov och försvarsminister Sergej Sjojgu planerade attacken [mot Ukraina] och nu finns det ingen återvändo, säger han.

"Internationella konventioner ger oss rätt att döda"

Men Putin, Prigozjin och Sjojgu är inte de enda civilpersoner som anses vara legitima mål för den ukrainska spionorganisationens attentat. Sedan tidigare har man dödat ryska författare, bloggare och journalister, bland annat filosofen Alexandr Dugins dotter Darya Dugina. Attentaten mot ”propagandister” och andra civila, såsom företagare, kommer enligt Skibitsky att fortsätta.

— Vi är i krig och detta år våra fiender. Om en viktig figur tillverkar och finansierar vapen så skulle dennes eliminering rädda livet på många civila. Enligt internationella konventioner är detta legitima mål, påstår spionchefen.

Medan Haag- och Genevekonventionen inte uttryckligen förbjuder dödandet av civila under krig, så tillåts detta bara ifall det uppenbarligen är oavsiktligt eller enligt proportionalitetsprincipen: Med andra ord att det kan vara tillrådligt med civila dödsoffer så länge dessa står i proportion till de militära vinsterna.

Att medvetet och urskillningslöst rikta in sig på civila, även om det rör sig om makthavare, räknas dock enligt internationell lag som krigsbrott.

När en drönare för tre veckor sedan kraschade rakt i Ryska federationens fana på Kremls senatspalats anklagade Moskva ukrainarna för att ha försökt att lönnmörda Putin, eftersom presidenten har sitt kontor i byggnaden. Kiev förnekade dock att man låg bakom attentatet, även om till och med Washington nu gått ut med att detta är det mest troliga scenariot.