UKRAINAKONFLIKTEN Som ett svar på Kievs öppna erkännande av att man ligger bakom en rad terrordåd på ryskt territorium har myndighetsbyggnader i den ukrainska huvudstaden blivit mål för ryska robot- och drönarattacker.

Nordfront har tidigare uppmärksammat hur den ukrainska militära underrättelsetjänsten GUR både tagit på sig flera uppmärksammade dåd mot civila mål i Ryssland samt utlovat fortsatta attentat i framtiden.

Enligt Vadym Skibitsky, biträdande chef för GUR, är den ryske presidenten Vladimir Putin det främsta målet för spionorganisationens attacker. Trots att internationella konventioner förbjuder att man urskillningslöst och medvetet attackerar civila mål menar Kiev att de som drabbas är fiender och därmed legitima mål inom ramarna för kriget.

Ryssland har också besvarat attentaten och utspelen med omfattande robot- och drönarattacker mot Kiev. Enligt det ryska försvarsministeriet har man nu framgångsrikt angripit flera myndighetsbyggnader i den ukrainska huvudstaden.

Specifikt ska man ha bombat GUR:s högkvarter, vilket Putin själv bekräftat.

— VI har diskuterat möjligheterna att slå till mot ”beslutfattarcenter”. Högkvarteret för Ukrainas militära underrättelsetjänst faller naturligtvis inom den kategorin och det bombades för två-tre dagar sedan, sa Putin under tisdagen.

Det senaste attentatet som Moskva besvarat är en drönarattack mot flerfamiljshus i den ryska huvudstaden. I en video som publicerats kan man se hur en drönare skjuts ned strax innan den kraschar in i ett lägenhetskomplex. Samtidigt ska en rad andra drönare ha träffat mål i den ryska huvudstaden.

Enligt Putin lyckades det ryska luftvärnet delvis att absorbera attackerna, men han noterade att det finns ”utrymme för förbättringar”. Att slå till mot civila mål i Moskva är enligt Putin ett sätt att ”ingjuta fruktan” hos ryssarna.

— De provocerar oss att vidta motsvarande åtgärder. Vi får se vad vi kan göra åt det. Ukrainska medborgare, som förtås inte har något att säga om saken sedan Ukraina släppte lös en terrorkampanj mot sin egna befolkning, måste inse vad det är som den sittande regeringen försöker uppnå, sa Putin.

Ryssland har fram till det senaste erkännandet från försvarsministeriet konsekvent hävdat att man endast angripit militära mål i Ukraina. I väst påstår man dock att Ryssland medvetet angripit civila mål flera gånger och anklagar landet för en rad krigsbrott i Ukraina.