UKRAINAKONFLIKTEN Den uppskjutna ukrainska våroffensiven har inletts på flera platser längs frontlinjen i östra Ukraina, uppger Moskva. Enligt det ryska försvarsministeriet har man misslyckats med att bryta igenom de ryska försvarslinjerna.

Sedan i vintras har det talats om en stor ukrainsk våroffensiv i syfte att återta förlorat territorium som ryska styrkor har ockuperat och i vissa fall annekterat. Offensiven har dock skjutits upp i omgångar, dels på grund av dåligt väder men också brist på ammunition och vapen.

Våroffensivens stora sponsorer, Washington och Nato, har dock förtydligat att Kiev fått alla de resurser som krävs för att genomföra operationen, vilket lett till varningar om att den ukrainska armén kan komma att pressas att genomföra en storoffensiv oförberedd med stora förluster som följd.

Enligt det ryska försvarsministeriet har offensiven nu också startat, rapporterar RT. Pressmeddelandet gick ut under tidig måndagsmorgon medan själva offensiven ska ha inletts på söndagen mot Donetsk och Zaporizjzja.

”Fiendens mål har varit att bryta igenom vårt försvar i vad de antog var frontlinjens mest sårbara platser”, skriver försvarsministeriet som också hävdar att ”fienden har misslyckats med att nå sina mål”.

Bloggaren Simplicius the Thinker, som för noggranna rapporter från kriget ur ett ryskt perspektiv, citerar ett längre stycke av det ryska försvarsministeriets pressmeddelande. Där räknas de ukrainska förlusterna upp, men man tillägger också att Rysslands generalstabschef Valerij Gerasimov befann sig på en av platserna i Zaporizjzjaregionen som Ukraina riktade sin offensiv mot.

Enligt försvarsministeriet tyder detta på att den ryska armén har god kunskap om fiendens planer, men kritiker har påpekat att det också kan tyda på att Ukraina kände till var Gerasimov befann sig.

Den ukrainska våroffensiven har beskrivits som historiens mest väntade offensiv och har gett den ryska armén månader av förberedelser. Satellitbilder har visat tusentals nya ryska försvarspositioner med skyttegravar, taggtråd, minering och så kallade draktänder för att hindra stridsvagnar på strategiska platser, dels längs med fronten och på ryskkontrollerad mark men även inne i Ryssland.

De nybyggda ryska fortifikationerna har kartlagts med satelliter.
De ryska fortifikationerna i sydöstra Ukraina markerade med rött. Den ukrainska armén hoppas kunna bryta igenom dessa.

Kan försöka invadera Ryssland

De senaste veckornas många attacker mot mål i ryska gränsregioner som Belgorod och Kursk har också lett till spekulationer om att ett mål med offensiven inte bara är att återta territorium utan även att försöka ta territorium inne i Ryssland.

I veckan ska Belgorodregionen också ha träffats med fler artilleripjäser än Donetsk, vilket tyder på att attackerna mot regionen inte längre är enskilda incidenter utan en del av Ukrainas krigföring.

I ett översatt klipp från rysk statlig tv som fått spridning på sociala medier varnar man för just detta, samtidigt som man visar bilder på brinnande flerfamiljshus och explosioner i Belgorod.

— För en tid sedan lovade fienden att ta sina militära operationer till ryskt territorium. Nu håller fienden vad den lovar, säger den ryske politikern Oleg Morozov i tv-klippet.

Även militärexperten Mikhail Khodaryonok tror att detta är en del av den ukrainska planen och att syftet är att tvinga Ryssland att tunna ut sina resurser genom att förflytta trupper från Ukraina till platser inne i Ryssland.

Enligt den politiske analytikern Alexander Shpakovsky innebär detta att den militära specialoperationen är slut och att ”det stora fosterländska kriget” har inletts – vilket är det ryska namnet på Sovjets krig mot Tyskland under andra världskriget.