EUROPA Trots den massiva investeringen i Ukrainakriget måste väst förbereda sig för att man förlorar kriget mot Ryssland. Detta enligt Tjeckiens president Petr Pavel som säger att den planerade våroffensiven är Kievs ”sista chans”.

Allt större press sätts nu på Kiev av medier och politiker i väst om att den utlovade våroffensiven mot ryska positioner i de ockuperade delarna av Ukraina måste sättas igång. Men en som varnar för att en sådan offensiv stressas fram är Tjeckiens president Petr Pavel.

Till The Guardian säger Pavel, som är pensionerad general och tidigare ordförande i Natos militärkommitté, att han själv varnat ledningen i Kiev för att genomföra offensiven innan man är redo. Han ska bland annat ha förklarat för Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att allt prat om våroffensiven gjort att man helt förlorat det överraskningsmoment man hade när man framgångsrikt avancerade mot Charkiv förra året.

Våroffensiven har tidigare skjutits upp på grund av dåligt väder och brist på ammunition. Men enligt den amerikanske generalen Christopher G. Cavoli, som är befälhavare över USA:s trupper i Europa och Afrika, har Ukraina redan fått 98 procent av allt material man behöver för våroffensiven.

Detta är dock inte uppfattningen i Kiev, menar Pavel. Zelenskyj ska nyligen ha bett både honom och Slovakiens president Zuzana Čaputová om mer vapen och ammunition.

— Uppenbarligen har de fortfarande känslan att de inte har allt de behöver för en framgångsrik operation, säger Pavel.

Enligt Pavel är farorna stora med att Ukraina kastar sig in i striden utan rätt förberedelser.

— Det blir extremt farligt för Ukraina om denna motoffensiv misslyckas, för de kommer inte att få en till chans, åtminstone inte i år, säger Pavel.

"Vi måste förbereda oss internt på andra utgångar än seger"

Oavsett hur starka trupper Ukraina har kommer man enligt Pavel att lida ”fruktansvärda” förluster om man angriper de ryska positionerna, som haft månader på sig att befästa de ockuperade områdena. Satellitbilder har visat tusentals nya ryska försvarspositioner med skyttegravar, taggtråd, minering och så kallade draktänder för att hindra stridsvagnar på strategiska platser, dels längs med fronten och på ryskkontrollerad mark men även inne i Ryssland.

Enligt Pentagonläckorna finns starka tvivel i Washington kring möjligheterna för Ukraina att lyckas med sin våroffensiv, trots att man utåt redan har utlovat seger. Pavel menar att väst nu måste förbereda sig mentalt på att Ukraina inte vinner kriget.

— Jag tror vi måste göra allt som står i vår makt att uppmuntra och stödja ukrainarna att vara framgångsrika. Men internt måste vi också vara redo för andra eventualiteter, säger Pavel, som själv är dekorerad ”Natohjälte” efter kriget i forna Jugoslavien.