UTRIKES Allt oftare hävdas att Ryssland kommer att anfalla de baltiska länderna ifall man säkrar en seger i Ukraina. Men enligt Rysslands utrikesminister är såna utspel ”absurda för alla som känner till historien”.

I samband med Folk och försvar-konferensen i Sälen varnade både regeringen och Försvarsmakten för att det kan bli krig med Ryssland. Nyligen gick Försvarsmakten också ut genom SVT och hävdade att risken för vissa typer av angrepp mot Sverige ökar när landet ansluter till Nato.

En teori som förts fram är att Ryssland efter segern skulle anfalla de baltiska staterna, förment i syfte att säkra en korridor från Vitryssland till den ryska Östersjöenklaven Kaliningrad, som Litauen utsatte för en blockad 2022.

Men nu tillbakavisar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppgifterna om att Moskva har planer på att expandera konflikten till Nato-länder.

— Absurditeten i sådana utspel är uppenbar för alla som förstår det minsta av historia och målen med den militära specialoperationen i Ukraina, som vi aviserade helt öppet, säger han.

Det Lavrov syftar på är Kremls uttalande mål att ”avmilitarisera och avnazifiera” grannlandet, samt säkra att Ukraina aldrig blir en del av Nato och de ryska separatisternas självständighet. Sedan dess har Ryssland dock annekterat de tidigare folkrepublikerna Donetsk och Luhansk samt delar av ytterligare två ukrainska regioner.

Enligt Lavrov handlar kriget i Ukraina om att rätta till en ”historisk orättvisa” där man försöker förhindra att grannlandets historia skrivs om samt försök att använda ryska områden som en ”språngbräda för USA-ledda Nato att använda för att hota [Rysslands] säkerhet”.