MILITANT GLOBALISM Efter att EU insett sitt kommande löftesbrott om leverans av en miljon artillerigranater, gav sig Tjeckiens premiärminister ut i världen på granatjakt. Informationen om säljarna han fann har hemligstämplats.

Regeringen beslutade på torsdagen att Sverige ska bidra med ungefär 338 miljoner kronor för inköp av artillerigranater till Ukraina.

Bakgrund: Sviket löfte

EU förband sig i fjol att leverera en miljon artillerigranater till Ukraina under våren 2024 – ett löfte som man, givet den europeiska vapenindustrins begränsade kapacitet och en rad länders motvilja mot sådana ekonomiska uppoffringar, snart insåg sig behöva bryta.

Tjeckiens president Petr Pavel tog därvid på sig uppgiften att finna länder utanför USA och Europa, som har ammunition att erbjuda. Så förra månaden rapporterade han om sammanlagt 800 000 granater till salu runtom i världen och uppmanade samtidigt samtliga allierade att öppna plånboken. Vilka säljarna av dessa granater är, har hemligstämplats.

”Moraliska gester utan strategisk betydelse”

När det på papperet alliansfria landet Sveriges regering för en månad sedan presenterade sitt 15:e stödpaket med militär utrustning till Ukraina värt 7,1 miljarder, var landets försvarsminister Pål Johnson (M) noga med att klargöra att det här bidraget, lika lite som de svenska totalt investerade 30 miljarderna, sannolikt inte ens skulle kunna bidra till en vändning av krigslyckan för Ukrainas del. Detta avsevärda pungslående av Sveriges försvar beskrevs av försvarsministern som en tom ”moralisk markering” utan någon avgörande strategisk betydelse för en konflikt, där regeringen utsett en god och en ond sida. Vid en pressträff tisdag 20 februari klargjorde ministern:

— Skälet till att vi fortsätter att stötta Ukraina handlar ytterst om medmänsklighet och anständighet. Ryssland har påbörjat ett olagligt, oprovocerat och oförsvarbart krig.

Torsdag den 14 mars tycktes försvarsministern i TV 4 Nyheterna sätta större tilltro till den nu stundande leveransens strategiska betydelse:

– Ukraina behöver artilleriammunition och de behöver det snabbt. Det i ljuset av det allvarliga läget som Ukraina befinner sig i.

Tillfrågad i samma sändning om detta ändå inte är ”en droppe i havet” svarade ministern:

— Det här är en bland flera initiativ som vi arbetar med för att stärka Ukrainas tillgång till artilleriammunition.

Nato tillkännagav förra månaden att man beställt artillerigranater för motsvarande 12,5 miljarder kronor – i runda tal 220 000 stycken – för leverans till Ukraina.

Dessa siffror kan jämföras med de 17 miljoner artillerigranater som Ukrainas generalstab anser sig behöva för att kunna vinna kriget. Bristen på i synnerhet artillerigranater har samtidigt av militära experter hållits för att vara en av huvudorsakerna till att Ryssland i fjol förmådde inta staden Bachmut 2023, och i år även staden Avdijivka i Donetskregionen i östra Ukraina.