INRIKES Statsminister Ulf Kristersson höll under Folk och försvar ett passionerat tal om hur alla medborgare måste försvara Sverige med vapen när kriget kommer. Men nu hävdar Kristersson att allt bara är ett missförstånd.

Det var många som reagerade starkt på både regeringens och Försvarsmaktens utspel under Folk och försvars-konferensen i Sälen förra veckan. Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) dundrade att det snart kan bli krig i Sverige och fick medhåll av ÖB Micael Bydén som uppmanade alla svenskar att förbereda sig.

Senare höll statsminister Ulf Kristersson (M) själv ett passionerat tal om vad han förväntar sig av alla medborgare i det kommande storkriget.

— Ytterst handlar det om att med vapen i hand – och med livet som insats – försvara Sverige, våra värderingar och vårt sätt att leva. Medborgarskap är inte en resehandling, sa statsministern.

Men utspelen kom att få utså en hel del kritik, både i Sverige och utomlands. Bland Nordfronts läsare kommer exempelvis en majoritet att hellre välja fängelse än att försvara Kristerssons värderingar med ”vapen i hand”.

Regeringen måste få "säga flera olika nyanser samtidigt"

Nu har statsministern dessutom pudlat och hävdar att alla som trodde att det kommer att bli krig har missförstått regeringen.

— Det finns ingenting som talar för att kriget står för dörren nu, säger Kristersson i en intervju med P1 Morgon.

Att många ifrågasätter varför regeringen valde att hetsa om krig förra vecka menar Kristersson är ”överdrivet”. Enligt statsministern måste regeringen kunna få gå ut med flera olika och ibland motstridiga budskap.

— Jag tycker det har blivit lite överdrivet. Det är som att vi inte bara kan säga flera olika nyanser samtidigt.

Vidare påstår Kristersson att det fanns ”ingen ambition att skrämmas eller vålla oro” och att det är normalt att ”prata försvarspolitik och såna saker” under Folk och försvar.