KRIGSHETS Gårdagens uttalande från politiker och ÖB Micael Bydén om att folket ska förbereda för krig får kritik från Finland. ”Det tolkas som att man är en krigsdåre”, säger finska Yles korrespondent Pirjo Auvinen.

Under måndagen gick både civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) och överbefälhavaren Micael Bydén ut och förklarade för svenska folket att de ska förbereda sig för krig mot Ryssland. Utspelen skedde inom ramen för konferensen Folk och försvar i Sälen.

— Många har sagt det före mig, men låt mig göra det med ämbetets kraft – det kan bli krig i Sverige, sa exempelvis Bohlin.

Under aftonen gästade dessutom Bydén en rad tv-shower där han i många fall grävde ned sig ännu starkare i sin krigsretorik.

Dessa uttalanden får nu kritik från Finlands motsvarighet till SVT. Finska Yles korrespondent Pirjo Auvinen menar att man i Finland ser väldigt allvarligt på de ord som nu används av Sveriges regering och Försvarsmakt.

— Jag regerade väldigt starkt och tänkte oj då. För såna här ord, såna meningar, använder man inte i Finland. Det tolkas som att man hetsar mot krig eller att man är krigsdåre. Man leker inte med ordet krig, säger hon till SVT.

"En militarisering av våra medvetanden"

Den socialdemokratiske opinionsbildaren Göran Greider har också reagerat starkt på utspelen och drar slutsatsen att det är ett uttryck för krigslängtan snarare än en krigsvarning. Greider skriver i en debattartikel på DN att det pågår en ”militarisering av våra medvetanden” i syfte att folket stegvis ska kunna acceptera exempelvis amerikanska militärbaser i Sverige.

”När den svenske överbefälhavaren Micael Bydén på Folk och försvar uppe i ett iskallt Sälen slår fast att svenska folket ´mentalt måste förbereda sig för krig´ – då är det nog inte bara jag som hör en hemlig längtan efter att äntligen få pröva de svenska stridskrafterna”, skriver Greider.

I Ryssland drar man liknande slutsatser. Den ryske senatorn Alexei Pushkov skriver på sociala medier om hur Sverige konstant överskattar sin egen betydelse.

”I många år har de sagt att Ryssland förmodligen förbereder att inta Göteborg och annan nonsens. Ibland verkar det som att vissa svenska militärer och journalister nästan drömmer om krig”, skriver politikern.