TRANSFRÅGAN Endast två partier, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ställer sig officiellt emot ett lagförslag som skulle möjliggöra ”könsbyte” för 16-åringar. Lagändringen drivs av statsminister Ulf Kristersson, och då upp till 80 procent av hans partikamrater uppges vara emot förslaget, beskrivs det som ett personligt prestigeprojekt för honom.

En ny lagstiftning som skulle tillåta ”könsbyten” från 16 års ålder är på tapeten i riksdagen. Statsminister Ulf Kristersson befinner sig i spetsen för förslaget trots betydande motstånd inom hans eget parti, Moderaterna. Trots sina partikollegors motstånd framhåller Kristersson att lagförslaget är av stor personlig betydelse för honom.

En källa inom Moderaterna avslöjade för Aftonbladet att cirka 80 procent av partiets riksdagsgrupp motsätter sig förslaget.

— Det är ett mycket stort motstånd både ute i partiet i landet och i riksdagsgruppen, säger en källa inom Moderaterna.

Kristerssons personliga projekt

Kristdemokraterna har försökt motarbeta genomförandet av lagförslaget genom att begära ett kvittningsförbud vid omröstningen. Detta är något som tvingar Moderaternas ledamöter som är emot lagförslaget att fysiskt närvara och rösta angående Kristerssons förslag.

Lagändringen har väckt kritik från både kvinnoorganisationer och medicinsk expertis, och betraktas som ett personligt prestigeprojekt för Kristersson.

— Det är mycket viktigt för honom personligen att detta drivs igenom, förklarade källan.

Spänningar kring frågan är även märkbara inom Socialdemokraterna, där före detta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll öppet har kritiserat förslaget.

Officiellt är Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna de enda partierna som står i opposition mot förslaget.