NATO Ungerns premiärminister efterfrågade ett möte med Sverige för att diskutera ett godkännande av landets Natoansökan. Efter att man först avvisat förslaget viker man sig nu och accepterar inbjudan.

Natoländerna med USA i spetsen har under flera månaders tid försökt pressa Ungern och i synnerhet landets premiärminister, Viktor Orban, att som sista land i ordningen godkänna Sveriges Natoansökan. Orban efterfrågade först ett möte med svenska representanter för att diskutera innan han släpper in landet i krigsalliansen, något som regeringen initialt avvisade.

Nu har man dock vikt sig för den ungerska förfrågningen även om inget datum för mötet officiellt fastställts.

— Vi håller på med datumfrågan och diskuterar den. Det är lite tjocka almanackor, men vi kommer att lösa det, säger Kristersson enligt judiska Dagens Nyheter.

I ett tidigare uttalande menade den kortväxte svenske statschefen att ”det inte finns nåt att förhandla om, men det finns flera saker att diskutera”. Som exempel gav han ett maskerat hot om de svensktillverkade Gripenplanen som Ungerns flygvapen använder sig av.

Vad Kristersson och hans regering har fyllt upp sina almanackor med framgår inte. Det ställs heller inte någon följdfråga om vad som är viktigare än Natoansökan då regeringen på sin hemsida uttryckt att ”det är regeringens bedömning att ett svenskt Natomedlemskap är det bästa sättet att värna Sveriges säkerhet”.