UKRAINAKONFLIKTEN 17 miljoner artillerigranater och ett militärbistånd på 400 miljarder dollar för att vinna kriget mot Ryssland. Detta är vad USA:s försvarsminister fick på önskelistan under sitt senaste besök i Kiev.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin besökte i november Ukrainas huvudstad Kiev, där han bland annat träffade den ukrainska arméns generalstab. Under mötet ska Austin ha fått besked om vad Ukraina nu behöver för att vinna kriget.

Enligt tidningen Ukrainska Pravda har generalstaben räknat ut att Ukraina behöver 17 miljoner artillerigranater samt ett militärbistånd värt 350 – 400 miljarder dollar för att uppnå president Volodymyr Zelenskyjs mål att befria alla delar av landet som Ryssland ockuperat.

De 155 millimetersgranater som Ukraina använder kommer numera uteslutande från väst, som kämpar med att tillverka nya i takt med att kriget tömt många Nato-länders lager. Detta har bland annat lett till att Washington tidigare i år tvingades övergå till att skicka klusterammunition till Ukraina istället för vanlig artilleriammunition. Efter det har Israel dessutom fått en stor del av den ammunition som ursprungligen var tänkt att gå till Ukraina.

I oktober avslöjade amiral Rob Bauer, ordförande i Natos militärkommitté, att kostnaden för artilleriammunitionen idag är 8 000 euros per granat. Den amerikanska vapenindustrin tillverkar idag 28 000 artillerigranater i månaden och målet är att produktionen ska ligga på 100 000 per månad 2025. Med den tillverkningshastigheten skulle det ändå ta närmare 15 år att samla ihop den mängd ammunition som bara Ukraina behöver.

— Austin fick veta att 17 miljoner granater behövdes. Han blev chockad, för att uttrycka sig milt, eftersom man inte skulle kunna samla ihop så mycket ammunition i hela världen, säger en högt uppsatt person i den ukrainska armén till Ukrainska Pravda.

I en artikel av Kyiv Independent som publicerades under hösten framgick det också att bara det faktum att modern krigsföring fortfarande kräver en stark industriell bas och stora lager av ammunition blev en ”chock” för ledare i väst, som under decennier nedmonterat både försvar och försvarsindustri.

Utmanar Zelenskyj

En av Ukrainska Pravdas källor uppger också att Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj har baktalat Zelenskyj inför Austin. Zaluzjnyj ska bland annat ha sagt att presidenten kringgår hierarkin och ger order till befälhavare över Zaluzjnyjs huvud.

Just nu pågår en bitter internt strid i Ukraina mellan Zelenskyj och Zaluzjnyj, som har olika syn på krigsföringen. Enligt uppgift känner sig Zelenskyj så hotad av överbefälhavaren att han inte vågar avskeda honom av rädsla för att detta skulle leda till att rivalens ställning stärks. The Economist har kommit över interna opinionsundersökningar som visar att Zelenskyj skulle riskera att förlora ett presidentval till Zaluzjnyj ifall denne ställde upp som kandidat.

Den amerikanske journalisten Seymour Hersh hävdade nyligen att Zaluzjnyj dessutom bedriver hemliga fredsförhandlingar med Ryssland bakom Zelenskyjs rygg. Hersh citerar en anonym källa från den amerikanska underrättelsevärlden, men många har avfärdat uppgifterna som planterad information i den pågående maktkampen i Kiev.