MASSMEDIA Trots löften om att Ukraina skulle vinna kriget ser det ut som att Ryssland kommer att segra. Detta konstaterar Aftonbladets Wolfgang Hansson i en krönika.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina förra året har både politiker och media i väst basunerat ut att Ukraina kommer att vinna kriget. Rapporterna om ukrainska framgångar och den ryska militärens inkompetens har avlöst varandra under kriget.

Men på senare tid har både politiker och journalister ändrat retoriken om kriget. CNN beskrev det nyligen processen i Washington som en ”tillnyktring”. En av dessa är Aftonbladets Wolfgang Hansson, som skriver i en krönika hur en seger för Rysslands president Vladimir Putin ”ser ut att rycka närmare”.

Hansson skriver bland annat om den amerikanske presidenten Joe Bidens problem att få igenom det senaste biståndspaketet på 110 miljarder dollar till Ukraina. Republikanerna i kongressen har slutit sig kring Donald Trumps linje om att avveckla investeringarna i kriget mor Ryssland.

Dessutom har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nyligen meddelat att ett planerat uppträdande inför den amerikanska kongressen där han skulle vädja om att få biståndspaketet ställs in.

”Dagens republikanska försök att stoppa stödet är bara en föraning om vad som väntar om Trump kommer till makten”, skriver Hansson.

Men även om Biden lyckas få igenom stödpaketet till Ukraina har den ukrainska arméns överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj meddelat att man behöver uppemot 400 miljarder dollar och 17 miljoner artillerigranater för att vinna kriget. Detta samtidigt som USA valt att skicka artilleriammunition till Israel istället för Ukraina, som istället fåt klusterammunition till sina artillerisystem.

Biden vädjar till kongressens republikaner om att godkänna stödpaketet till Ukraina. Men republikanerna vill lägga pengar på att säkra USA:s gränser.

Wolfgang Hansson oroar sig även över Europa. Han konstaterar att trots att Europas ledare ”i snart två års tid visat en påfallande stor enighet och en efter en bedyrat att deras stöd till Ukraina är bergfast” så är EU nu mer splittrat än någonsin. Både Ungern och Slovakien hotar med att stoppa nya stödpaket till Ukraina.

Dessutom medger Hansson att kriget i Ukraina endast hålls igång med hjälp av vapen, ammunition och pengar från EU och USA:

Utan stödet från USA och Europa blir det omöjligt för Ukraina att vinna kriget och kasta ut Ryssland från de områden man ockuperar. 

Men det är värre än så.

Utan det utländska stödet ökar risken att Ukraina inte orkar hålla emot längs de många frontavsnitten och att Putin till slut kan stå som segrare. Något som USA och Europa är verbalt eniga om inte får hända.

”Som om det inte räckte med att det utländska stödet börjar svikta så har sprickor i enigheten börjat synas även inne i Ukraina”, skriver Hansson vidare och beklagar att Zelenskyj som länge var en ”icke ifrågasatt hjälte” nu blir allt mer ifrågasatt. Hansson syftar bland annat på den pågående konflikten mellan Zelenskyj och arméns överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj, som nu blivit så allvarlig att det ryktas om en eventuell militärkupp i Kiev.

Även Kievs borgmästare Vitalij Klitchko har öppet kritiserat Zelenskyj och hävdat att presidenten ljuger om kriget och rör sig i en alltmer ”auktoritär riktning”.

Enligt Hansson är trenden tydlig i både Europa och USA: Allt fler människor har blivit trötta på kriget och vill se fred, vilket i dagsläget skulle se ut som en rysk seger då Ukraina inte lyckts uppnå något av de mål som man satte upp inför sommarens motoffensiv.