MEDIA Elon Musks plattform X varnar för länkar till Aftonbladet. Enligt varningen kan artiklar från Aftonbladet innehålla spam eller vilseledande information.

Flera Aftonbladet-länkar har försetts med varningstext på X (tidigare Twitter). Enligt varningen kan länkarna innehålla ”osäker eller vilseledande information” samt ”spam”.

Aftonbladet påstår att det började med en artikel som granskade mineralen glimmer som används i batterier i bilar från Tesla. Tidningen antyder att detta inte är någon slump eftersom Elon Musk äger både Tesla och X, även om man medger att flera andra artiklar i samma granskning inte fick någon varningstext.

Skärmbild på varningstexten till flera Aftonbladet-artiklar på X.

Men sedan dess ska flera artiklar på Aftonbladet som behandlar ett brett antal ämnen fått samma varningstext. Tidningen skriver att man inte har lyckats nå X för en förklaring och kräver nu svar. Man påstår också att ”i hela världen […] går trenden mot mer transparens och öppenhet, men X gör tvärtom”.

”Menar X och dess ägare Elon Musk allvar med brandtalen om yttrandefrihet? I så fall är det upp till bevis. Svara på Aftonbladets frågor”, skriver Aftonbladet.

Aftonbladet valde redan i september att formellt lämna X genom stänga ned sitt huvudkonto på plattformen. Tidningens biträdande redaktionschef Martin Schori motiverade beslutet med att man inte gillar hur X ”utvecklats” och att man därmed valt att ”lägga energin på andra plattformar”.