UKRAINAKRIGET Den omfattande optimismen över Ukrainas möjlighet att bryta igenom de ryska försvarslinjerna i ockuperade områden har i väst förbytts i dysterhet. Att något slags genombrott ska kunna ske vid frontlinjen ses nu som högst osannolikt.

Inför Ukrainas stora offensiv fylldes tidningar i väst med rubriker om hur man skulle kunna bryta igenom ryska fortifikationer inom några dagar. Experter förklarade att en offensiv med moderna och högteknologiska vapen från väst skulle få den ryska militärledningen att kollapsa och soldater att fly medan ukrainska trupper avancerade ända fram till Azovska sjön.

Men Ukrainas offensiv har framförallt präglats av förstörda stridsfordon från EU och USA, samt rapporter om enorma ukrainska förluster utan några verkliga framsteg.

Nu skriver till och med vänsterliberala CNN att ledare i väst har börjat göra allt mer ”nyktra” analyser av situationen i östra och södra Ukraina.

— De kommer fortfarande att se, under de kommande veckorna, om det finns någon chans att se lite framsteg. Men att de [ukrainarna] verkligen skulle kunna göra framsteg som skulle förändra balansen i konflikten tror jag är extremt, oerhört osannolikt, säger en anonym, högt uppsatt diplomat från väst till CNN.

"Har inte ens lyckats ta sig förbi de första försvarslinjerna"

Det är framförallt de starka ryska fortifikationerna i ockuperade områden – som går från Cherson i söder och vidare österut mot Zaporizjzja och Donbass-republikerna – som utgör ett allt mer absolut hinder för ett genombrott. Som Nordfront tidigare skrivit om byggde de ryska trupperna upp flera lager av tusentals ryska försvarspositioner med skyttegravar, taggtråd, minering och så kallade draktänder längs hela frontlinjen under tiden som den ukrainska armén lade sina resurser på att försvara Bachmut.

Tjeckens president Petr Pavel, som har en bakgrund som högt uppsatt Nato-general, var en av få inom Nato som varnade för riskerna med att stressa fram en offensiv mot de ryska fortifikationerna.

— Det blir extremt farligt för Ukraina om denna motoffensiv misslyckas, för de kommer inte att få en till chans, åtminstone inte i år, varnade Pavel.

Ett par månader in på Ukrainas offensiv tycks Pavels mer pessimistiska syn på Ukrainas möjligheter ha fått bred spridning i väst.

— Ryssarna har en rad försvarslinjer och de [ukrainarna] har inte riktigt ens lyckats komma förbi den första linjen, säger en diplomat från väst till CNN.

— Även om de skulle fortsätta kämpa under de kommande veckorna, om de inte har lyckats få något genombrott under de senaste sju, åtta veckorna, vad är chansen att de plötsligt, med försvagad styrka, skulle kunna göra det nu?, fortsätter han.

Krigshökar drabbas av "tillnyktrande" briefings

I USA är det framförallt Demokraterna som visat störst optimism inför kriget i Ukraina, samtidigt som regimlojal media kom med en rad rapporter om ukrainska framgångar som sedan visade sig vara falska. Så sent som i slutet av juli påstod utrikesminister Anthony Blinken exempelvis att Ukraina hade ”återtagit ungefär 50 procent av det som ursprungligen intogs [av ryssarna]”.

Men nu verkar till och med demokratiska kongressledamöter ha drabbats av en tilltagande ”tillnyktring” i synen på kriget i Ukraina.

— Våra briefings är som att nyktra till. Vi påminns om vilka utmaningar de står inför. Detta är krigets svåraste stund, konstaterade den demokratiske kongressledamoten Mike Quigley nyligen efter ett möte med militärer i Europa som tränar ukrainska trupper.

Det är dock bland politiker med koppling till Vita huset och president Joe Biden som det fortsatt går att finna spår av optimism. Den nationella säkerhetsrådgivaren John Kirby förklarade på tisdagen att Vita huset kommer att fortsätta investera i kriget.

— Även om de fortfarande gör framsteg, för det gör de, sker dessa stegvis och långsamt och inte utan svårigheter. Men de fortsätter att försöka, de håller fortfarande på, förklarade Kirby.

— Det pågår aktiva strider vid fronten, de försöker definitivt att rycka fram. Hur långt de kan nå, var det kommer att vara, vad för slags genomslag de kan komma att kunna uppnå tror jag inte att någon kan säga nu. Vi måste försäkra oss om att vi står bakom och stöttar dem.