NATO Nato-toppen Stian Jenssen sa under ett panelsamtal under norska Arendalsveckan att Ukraina kan tvingas ge upp territorium om man någonsin ska kunna ansluta till Nato. Men nu pudlar Jenssen efter hård kritik från Kiev.

Det var under ett panelsamtal i norska Arendal, som är Norges motsvarighet till Almedalsveckan, som Natos generalsekreterare Jens Stoltenbergs stabschef Stian Jenssen kommenterade Ukrainas utsikter för framtida medlemskap i krigsalliansen. Enligt Jenssen kan Ukraina komma att tvingas acceptera territoriella förluster för att få fred med Ryssland, vilket är en förutsättning för att kunna bjudas in till Nato.

– Jag tror att en lösning kan vara att Ukraina ger upp territorium och får ett Natomedlemskap i gengäld, sade Jenssen.

Men utspelet togs inte väl emot i Kiev, som fortsatt framhärdar i att man tänker återerövra allt förlorat territorium – inklusive Krim – innan man ens tänker samtala med Ryssland.

X skriver exempelvis president Volodomyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak att ett byte av territorium mot Nato-medlemskap vore att ”medvetet välja ett nederlag för demokratin”. Enligt Podoljak är ett ”förkrossande nederlag” för Ryssland den enda rimliga utgången, följt av att president Vladimir Putin och andra ”krigsförbrytare” straffas. Allt annat menar han skulle leda till att ”kriget återvänder med Rysslands aptit för mer”.

Jens Stoltenberg uttryckte förra sommaren liknande tankar och hävdade att fred i Ukraina endast kan uppnås ifall Kiev är beredda att kompromissa.

— Fred är möjligt. Den enda frågan är vilket pris man är beredd att betala för fred? Hur mycket territorium, hur mycket självständighet, hur mycket självstyre är du villig att betala för fred?, sa Stoltenberg då utan större kontroverser.

Men kritiken mot Stoltenbergs stabschef har nu blivit så omfattande att han tvingas pudla och be om ursäkt.

— Detta var en del av en större diskussion om möjliga framtida scenarier i Ukraina, och jag borde inte ha sagt det på det sättet. Det blev fel, säger Jenssen nu till norska VG.

Enligt Jenssen måste ukrainarna själva bestämma villkoren för fredsförhandlingarna. Men samtidigt menar han att verkligheten vid frontlinjen är något man måste ta hänsyn till.

— Om, och jag betonade om, man kommer till ett läge där man kan förhandla, kommer det militära läget på marken, territorium, vem som kontrollerar vad, att avgöra hur det möjliga utfallet av det här kriget blir.