SAMTIDSHISTORIA Malcolm X var under en del av sitt liv: Bedragare, drogförsäljare, drogmissbrukare, spelare, rånare, tjuv, hallick och bärare av olagliga skjutvapen.

Malcolm X blir allt mer kriminell efter att ha flyttat till Harlem i New York. Harlem har historiskt tillhört olika europeiska migranter såsom tyskar, holländare och irländare. Förutom européer så har även judar kontrollerat området. Alla grupper flyttade ut när de mer och mer blev i minoritet och den nya gruppen tog över. Den judiska gruppen sökte nya hem så fort svarta började bosätta sig i Harlem. Däremot försvann inte judarnas verksamheter. Upplägget var att judarna anställde en svart person utåt för att dölja deras ägarskap. Malcolm X blir vän med en sådan jude som också var kriminell. Hymie hatade judar som anglofierat sitt namn och försökte på typiskt judiskt manér få det till att det är mest synd om judarna:

"Jag är jude och du är svart" brukade han säga, "icke-judar (gentile) gillar inte någon av oss. Om inte juden var smartare än icke-judarna så skulle vi bli behandlad sämre än ditt folk."

Hymies slutliga öde blev okänt för Malcolm, men i boken framställs det som att han tror att Hymie fick sig ett gratis plurr i havet med den stora nackdelen att han inte var simkunnig. Om det var i Harlem Malcolm X blev judemedveten vet jag inte, han påpekar att judarna tagit över myndigheternas tillståndsgivning för alkohol i staden och använde det för att utöka sin makt. Jag kommer senare i texterna gå in mer på hans judemedvetenhet.

För att ge ett konkret exempel på vilka människor han hängde med på den här tiden så tänkte jag nämna hans svarta vän hallicken Sammy. Under denna tid i Malcolms liv uppfattade han det som att det inte fanns någon raslojalitet, utan individer utnyttjade varandra för egen vinning. När Sammy märkte att en kvinna var ensam eller nyinflyttad i staden så tog det inte lång tid för honom att få henne att bjuda upp honom i hennes lägenhet. Därefter övertygade han henne att de skulle ut och äta på restaurang, samtidigt arbetade han för att få tag på hennes nyckel som han kopierade. När han sedan visste om att hon inte var hemma så gick han in i lägenheten och tömde den på alla värdefulla saker. Sedan kom han bokstavligen in som den svarta riddaren och var villig att låna henne pengar så att hon kom på fötterna igen. ”Det här kunde vara begynnelsen på ett emotionellt och finansiellt beroende som Sammy visste hur han skulle utveckla tills hon var hans slav.”

Malcolm X blev själv hallick och han återberättar hur han kör svarta kvinnor till rika vita människor på Manhattan. Det var framförallt äldre vita människor med annorlunda sexuella preferenser. Malcolm berättar att de gärna önskade att bli piskade av svarta kvinnor och desto högre sub-saharisk fysionomi desto mer upphetsade blev dessa rika vita män.

Malcolm slipper militärtjänstgöring

Malcolm X stiliserade sig som en hallick, färgglad kostym, orangea långa skor och håret i en ”conk” (se artikelbilden). Detta gjorde att animositet riktades mot honom från negrar som ville ses som skötsamma. Ur Malcolms perspektiv satte dessa negrer stolthet i att ”lyda” det vita systemet. Negrerna skulle vara skötsamma och då få långsamt nya möjligheter men endast i de jobb som vita tillät negrerna att få enligt Malcolm. Under andra världskriget fick svarta allt fler positioner på jobbmarknaden. Malcolm kallar dem ”firsts” (de första) och använde ordet i negativ bemärkelse. Mitt under kriget så tvingades han till slut att mönstra. Han går till armépsykiatrikern och möts först av en sekreterare som var en ung negress som direkt ogillar honom efter att ha sett hans uppsyn, hon är en firsts. Den kriminella Malcolm önskade såklart inte att slåss i någon armé, väl inne hos armépsykiatrikern så satte han sig ned och psykiatrikern var lugn och professionell vilket gjorde att han behövde sätta igång skådespelet för honom, något som han inte varit tvungen hos den unga negressen som instinktivt ogillat honom. Han far plötsligt upp ur stolen, tittar under dörrspringan på dörren in mot kontoret, han tittar sedan under dörrspringan för vad han tror är en garderob. Sedan lutade han sig fram och viskade snabbt i psykiatrikerns öra: ”Daddy-o, now you and me, we’re from up North here, so don’t tell nobody . . . I want to get sent down South. Organize them nigger soldiers, you dig? Steal us some guns, and kill us crackers!” Han slapp tjänstgöring där och då.

Malcolm som var ostraffad skulle till slut få slut på sin tur. För Sophia gick det också olyckligt, trots att hon gift sig med en man som tjänstgjorde i armén och kom från samma övre medelklass som henne så valde hon att fortsätta träffa Malcolm som medvetet utnyttjade henne när det kom till pengar och tjänster. Enligt Malcolm var hon en person som önskade att bli utnyttjad och blev hon inte det så utnyttjade hon i sin tur andra istället. Sophia trivdes med uppmärksamheten från negrerna och Malcolm berättar en anekdot när hans broder besöker honom. Brodern gillade inte alls vita kvinnor, vilket gör att Sophia inte får någon särskild uppmärksamhet. Detta störde henne väldigt mycket, vilket Malcolm tyckte var roligt. I boken berättar Malcolm om andra negrer som blir helt sjövilda när de får chansen att träffa en vit kvinna och att de i princip lever för att träffa dessa. Krasst kan man därför se att dessa kvinnor har en större makt både i deras sociala umgänge och i förhållandet.

Turen tar slut för Malcolm X

Malcolm X har undvikt lagens långa arm under fler år men början på den nedåtgående spiralen börjar när han hamnar i bråk med en annan neger om ett brott som de begått tillsammans. Uppgörelsen mellan dem hänger i luften, en natt utanför en bar så hade han kunnat bli dödad eller själv mördat. Istället för att slutföra uppgörelsen så sticker han från New York till Boston där Sophia bor. Hon tog med sig sin 17-åriga syster och Malcolms vän blir så till sig att jag väljer att beskriva det som att hans vän Shorty drar tungan längs golvet när han närmar sig systern. De fyra beslutar sig för att göra inbrott hos rika människor i Boston. Det gick bra tills en dag när en vän till Sophias make var på besök. Han ville åka på upptäcktsfärd i stadens negerområde bara för att se det som en kuriosa. Enligt Malcolm fanns det många sådana vita turister och negrerna såg direkt syftet med deras besök.

Systrarna hade protesterat över planerna men han gav sig inte, till slut åker de och av alla ställen väljer han Sophias stammishak. Sophia går före och pratar samt telegraferar med ögonen att hon absolut inte vill bli igenkänd, folket och de anställda förstår och spelar med, även Malcolm. Till slut kan inte Malcolm som är drogpåverkad hålla käften och går fram till Sophia och hälsar henne med ordet ”baby”, det är i alla fall vad han kommer ihåg. Sophias affär med Malcolm kommer fram i ljuset och han är nära döden återigen eftersom han har hennes militära make med pistol efter sig. Polisen hittar stöldgodset och händelsen är extra allvarlig eftersom det varit vita kvinnor inblandade. Malcolm och hans vän fick tio år medan kvinnorna fick ett till fem års fängelse. Med tanke på allt han gjort så hade det inte varit omöjligt att han också hade fått det straffet i dagens svenska samhälle om han blivit påkommen med alla sina förehavanden. Malcolm kände sig ändå arg gentemot den vite mannen för att han som förstagångsförbrytare blev hårt straffad av systemet. Sophia hette egentligen Beatrice Caragulian Bazarian och var från Armenien.

I tredje delen så får Malcolm sitt religiösa uppvaknande i fängelset efter att hans familj kommit i kontakt med en ny religiös organisation.