UKRAINAKONFLIKTEN Den mytomspunna 82:a luftanfallsbrigaden sattes nyligen in som en av de sista betydande reserverna i den ukrainska motoffensiven. Fullt utrustade med Nato-vapen hyllades de i media – och fick snart utstå fem flyganfall under bara ett dygn.

82:a luftanfallsbrigaden i den ukrainska armén lyftes nyligen fram av David Axe på den amerikanska affärstidningen Forbes. I artikeln skriver Axe om hur de ukrainska luftanfallsstyrkorna ”äntligen har satt in sin mäktigaste enhet” i den pågående motoffensiven. Axe räknar också upp exakt vilka högteknologiska Nato-vapen som brigaden utrustats med:

Den 2 000 man starka 82:a luftanfallbrigaden, som är utrustad med [det tyska pansarskyttefordonet] Marder, [det amerikanska stridsfordonet] Stryker och [den brittiska stridsvagnen] Challanger 2, har rullat in i striderna kring Robotyne i södra Ukrainas Zaporizjzja-oblast, uppenbarligen under de senaste dagarna.

Enligt Axe tillhör brigaden bland de sista betydande enheter som den ukrainska generalstaben har hållit i reserv under motoffensiven.

Detta följdes av flera artiklar i västmedier där 82:a luftanfallsbrigaden hyllades som den enhet som skulle vända motoffensiven, med ganska utförliga beskrivningar kring exakt var de befann sig och stred i Zaporizjzja.

Brittiska Challanger 2 har varit relativt osynlga hittills i Ukraina, men används av 82: luftanfallsbrigaden.

Artiklarna om brigaden ledde snart till att Ukrainas försvarsministerium tvingades ryta till mot medias oansvariga rapportering. I ett uttalande på Telegran skrev landets vice försvarsminister Hanna Maljar att brigaden fick betala dyrt för uppmärksamheten:

Priset för rubriker rörande när 82:a brigaden omlokaliserades till södern är fem luftangrepp på brigaden inom 24 timmar.

Hon påpekade också att det är straffbart med fängelse i fem till åtta år att avslöja information om ukrainska truppers positioner som inte offentliggjorts av det ukrainska försvarsministeriet.

Enligt den ryska nyhetsbyrån TASS har det ryska försvarsministeriet rapporterat att ryska styrkor slog tillbaka tre attacker från den 82:a brigaden under samma 24-timmarsperiod. En av det ryska försvarsministeriets talespersoner, generallöjtnant Igor Konashenkov, uppger att brigaden förlorade över 200 man, fem stridsvagnar, sex pansarbandvagnar, två bepansrade fordon, två bilar och två artilleripjäser från sovjettiden i striderna.