UKRAINAKONFLIKTEN Ukraina kan förlora allt sitt territorium om man fortsätter strida militärt, varnar Vitrysslands president i en intervju, där han även beskriver en möjlig upprättelse för ett rikt land idag härjat av oligarker.

Mot slutet av en två timmar lång YouTube-intervju i Minsk från i torsdags frågar den ukrainska journalisten Diana Panchenko Vitrysslands president Alexander Lukasjenko vad Ukraina behöver göra för att bevara sin status som självständig stat.

— Första steget är att avsluta kriget, svarar Lukasjenko och kommenterar:

— Ja, ni kan fortsätta att kämpa för dessa territorier, säger han och pekar ut Donbass, Cherson och Zaporizjzja på kartan.

— Jag uppmanar er inte att ge upp dem eller något liknande. Men välj en annan metod. Om ni kämpar för dessa territorier på det militära slagfältet kommer ni att förlora dem.

Bakgrund

Ukrainas regering vill återställa landets gränser från anno 1991, vilket skulle innebära att Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja – vilka röstade för att ansluta sig till Ryssland i september 2022 – och Krim, som gjorde det 2014 – samtliga ingick i statsbildningen Ukraina.

Lukasjenko förklarar i intervjun att Ryssland kan ”krossa den ukrainska militären vid fronten”, för att därefter skära av Kiev från havet genom att inta Odessa, varvid Polen skulle ”gnugga sina händer och med USA:s stöd gå in i västra regionerna”.

— Ukraina som vi känner det skulle upphöra att existera, tillägger han.

Den som snabbspolar en bit bakåt i inspelningen kan höra Lukasjenko hävda att ”Rysslands huvudmål i Ukraina redan har uppnåtts” och kan konstatera att presidenten förklarar utbrottet av den pågående konflikten med att Moskva ”inte kunde acceptera att få en aggressiv och fientlig regim precis utanför sin ytterdörr”.

Historiskt misslyckat vägval

Lukasjenko ser roten till alla de svårigheter, som Ukraina genomgått under de snart trettio åren som förlupit sedan Sovjetunionen föll samman 1991, i det vägval man redan mycket tidigt gjorde. Under avsevärd press västerifrån valde man, menar han, till skillnad från grannlandet Vitryssland att på kort tid privatisera i stort sett allt i företagsväg och anammade därigenom en främmande kulturs ekonomi. Sedan politikerna sagt sitt, togs genomförandet av reformen över av beredvilliga oligarker, väl medvetna om hur de själva skulle kunna sko sig på den.

Samtidigt, konstaterar Lukasjenko, är Ukraina jämfört med Vitryssland ett mycket rikt land med enorma naturresurser och bördiga jordar i kombination med ett odlingsvänligt klimat.

Klarar det – om ni väljer rätt

Man står därför, argumenterar presidenten, starka inför framtida nya reformer, som åter kan ställa landet på starka egna fötter. Men den här gången måste man välja väg med eftertanke.

— Ukrainare måste ta reda på vilka de är och var de är innan de kan tänka på vart de ska … Men ingen kan tänka på framtiden när folk ”köper och säljer” värnpliktskort och vem som helst kan ryckas upp från gatan och skickas till fronten vilken dag som helst.

Vad Ukrainas verkliga militära behov beträffar, så skulle de enligt Lukasjenko endast kunna täckas av en armé som ”inte slåss för vissa oligarker eller en eller två individer – men som skyddar folket.”

Den vitryske presidenten sammanfattar avslutningsvis sina råd till grannlandet Ukraina med orden:

— Det finns mycket att göra. Och det är dags att börja … Men ni måste ta det första steget. Det första steget är att avsluta kriget.