VITRYSSLAND. Utrikesdepartementet beskriver Vitrysslands beslut att inte ta emot pengar från Sverige som är öronmärkta för homolobbyverksamhet och feminism som ”mycket allvarligt”.

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko. Foto: Kremlin.ru (CC BY 3.0).

Vitryssland har meddelat Sverige att man inte längre vill ta del av ett årligt bistånd på cirka 100 miljoner kronor. Beskedet chockade Utrikesdepartementet (UD) och fick till följd att man omedelbart kallade upp Vitrysslands ambassadör i Stockholm till ett möte.

— Det här är mycket allvarligt. Vi vet att vårt bistånd kommer det belarusiska folket till del och har bett dem tänka om, säger Janine Alm Ericson, statssekreterare hos biståndsminister Per Olsson Fridh (MP), till TT.

Fria Tider har samtidigt avslöjat att det svenska biståndet framstår som något av en påverkanskampanj. På Sidas hemsida framgår det nämligen att pengarna ska gå till att omforma landet i kulturmarxistisk inriktning genom att bland annat stärka homorörelsen, feminismen, bekämpa ”maskulinitetsnormer”, få landet att närma sig västvärlden och ”klimatanpassas”.

Att biståndet handlat om att styra Vitryssland i en kulturmarxistisk riktning hymlar inte ens SVT om.

SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson, som tidigare var korrespondent i Moskva, medger att detta är anledningen till att Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko nu sätter stopp för biståndet.

— Utrikesminister Ann Linde har varit tydlig med att man ska stärka biståndet till civilsamhället, för demokratirörelsen i Belarus. Därför stoppar Lukasjenko hela biståndet, för han ser det här civilsamhället som terrorister och fiender till regimen, säger hon.

Aleksandr Lukasjenko anklagas ofta i väst för att vara diktator – anklagelser som troligtvis inte kommer att lätta nu när han vägrar låta sig köpas av subversiva krafter. Lukasjenko har dock tidigare deklarerat att han ”hellre är en diktator än en bög”.


  • Publicerad:
    2021-07-06 21:45