VITRYSSLAND. Vitrysslands president, Aleksandr Lukasjenko uppmanar sin befolkning att lära sig vapenhantering. Han beskriver att ”världen har blivit galen”, och att en konflikt kan uppstå när som helst.

Vitrysslands president, Aleksandr Lukasjenko. Foto: OSCE Parliamentary Assembly, (CC BY-SA 2.0).

Den vitryska presidenten Aleksandr Lukasjenko besökte under måndagen en militär fabrik i staden Orsha, nära gränsen mot Ryssland. På plats talade han med studenter, och uttryckte att hela den vitryska befolkningen borde lära sig vapenhantering och vara beredda på en potentiell konflikt.

— Vem kan garantera att vi inte hamnar i krig? Varken du eller jag – ingen kan garantera det, sade Lukasjenko under samtalet.

— Världen har generellt sätt blivit galen. Krig kan bryta ut vart som helst, när som helst. Gud förbjude, till och med i vårt land.

Stora delar av den vitryska befolkningen lär sig vapenhantering när de gör sin värnplikt, men det är inte alla medborgare som gör den.

Försvarsindustrin i landet har den senaste tiden fått mer resurser, bland annat för att producera vapen. Presidenten säger också att Vitryssland inte kan vara beroende av andra länder för att kunna försvara sig.

— Vi måste producera en minimumnivå av vapen på hemmaplan. För att vad som helst kan hända, och vi kan inte förvänta oss att någon utländsk ”farbror” kommer att ge oss vapen. Vi måste ha våra egna, sa Lukasjenko.

Presidenten har länge varnat för ett potentiellt krig, som skulle kunna handla om Vitryssland. Han uppmanar dessutom andra länder att sluta ”röra om i grytan”, innan de provocerar fram ett tredje världskrig.

— Vi är inte ett stort land, men vi kommer att svara likvärdigt, säger Lukasjenko rörande hot från västländer och Nato.


  • Publicerad:
    2021-06-15 23:00